Πνευματική ευεξία και θρησκευτικότητα σε εθελοντές αιμοδότες του Νομού Κορινθίας - Γιαννοπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των επιπέδων πνευματικής ευεξίας και θρησκευτικότητας των εθελοντών αιμοδοτών του νομού Κορινθίας. Μεθοδολογία: Διεξήχθη μία περιγραφική μη πειραματική έρευνα, με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, με την μέθοδο της αυτό-συμπλήρωσης σε εθελοντές αιμοδότες (Ν=337) στον Νομό Κορινθίας. Τα εργαλεία της μελέτης ήταν η κλίμακα Functional assessment of chronic illness therapy –spiritual well-being 12 (FACIT-SP12) scale – Non illness και η κλίμακα Centrality of Religiosity Scale (CRS). Η έρευνα διήρκεσε από 13/11/2023 έως και 23/12/2023. Αποτελέσματα: Το 57,3% των συμμετεχόντων ήταν άντρες, με μέση ηλικία τα 42.56 έτη. Το 39.2% ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ, το 35% υπάλληλοι και το 57% ήταν έγγαμοι/σε συμβίωση. Οι αιμοδότες χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα πνευματικότητας (Μ=35,64) και θρησκευτικότητας (Μ=3.01),ενώ διαπιστώθηκε και μία στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ πνευματικότητας και θρησκευτικότητας (p=0,000). Η ηλικία (μεγαλύτερη) σχετίζεται με υψηλότερο επίπεδο γαλήνης (p=0,013) και συνολικά πνευματικότητας (p=0,014). Επιπλέον, το εκπαιδευτικό επίπεδο (χαμηλότερο) σχετίζεται με υψηλότερο επίπεδο πίστης (p=0,001) και συνολικά πνευματικότητας (p=0,025). Η θρησκευτικότητα συσχετίζεται με το φύλο (p=0,001), με το εκπαιδευτικό επίπεδο (p=0,016), με την επαγγελματική ιδιότητα (p=0,004) και τον αριθμό τέκνων (p =0,004).Οι θρησκευτικές πρακτικές συσχετίζονται με το φύλο (p=0,001), με το εκπαιδευτικό επίπεδο (p=0,012), με την επαγγελματική ιδιότητα (p =0,002) και τον αριθμό τέκνων (p=0,001). Παρομοίως, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις συσχετίζονται με το φύλο (p=0,001), με το εκπαιδευτικό επίπεδο (p=0,027), με την επαγγελματική ιδιότητα (p =0,005) και τον αριθμό τέκνων (p=0,008). Συμπεράσματα: Οι αιμοδότες χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα πνευματικότητας και θρησκευτικότητας. Αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει νόημα, νιώθουν και έχουν πίστη. Διακρίνονται επίσης από υψηλά επίπεδα θρησκευτικών πεποιθήσεων και χαμηλότερο επίπεδο θρησκευτικών πρακτικών. Επίσης, υπάρχει μία στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ πνευματικότητας και θρησκευτικότητας, καθώς 4 επίσης και μεταξύ θρησκευτικότητας, πνευματικότητας και των διαφόρων δημογραφικών παραγόντων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013934 cd
Keywords: Αιμοδότες -- Ελλάδα -- Κορινθία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Θρησκευτικότητα -- Ελλάδα -- Κορινθία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πνευματικότητα -- Ελλάδα -- Κορινθία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πίστη -- Θρησκευτικές απόψεις -- Ελλάδα -- Κορινθία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εθελοντισμός -- Ελλάδα -- Κορινθία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εθελοντισμός; Αιμοδοσία; Θρησκευτικότητα; Πνευματικότητα; Volunteerism; Blood donation; Religiosity; Spirituality