Ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ ως εργαλείο λειτουργικού εκσυγχρονισμού». Η περίπτωση του δήμου Βύρωνα - Κωνσταντούλας, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Είναι γεγονός, ότι η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων με τη χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών αποτελεί κυρίως εργαλείο των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την μέτρηση της αποδοτικότητας τους. Πλέον όμως επιβάλλεται. Η χρήση αυτών και από τον δημόσιο τομέα ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό το εργαλείο το χρειάζονται και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Για να εντοπίσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η παρούσα εργασία προβαίνει στην συγκριτική οικονομική ανάλυση του προϋπολογισμού Ενός χαρακτηριστικού Δήμου της Αττικής συγκεκριμένα του Δήμου Βύρωνα κατά τη διάρκεια μιας ευρείας χρονικής περιόδου η οποία έχει ως καθοριστικό σημείο την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αρχικά παρουσιάζεται ένα θεωρητικό μέρος που καλύπτει θέματα όπως το νέο κήπου προϋπολογισμού την διαδικασία εκτέλεσης αυτού αλλά και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για την οικονομική ανάλυση. Έπειτα ακολουθεί η μελέτη της Συγκεκριμένης περίπτωσης του Δήμου Βύρωνα με συντηρητική οικονομική ανάλυση, όπου δίνονται κάποια γενικά στοιχεία και στη συνέχεια ξεκινάει η οικονομική ανάλυση του προϋπολογισμού. Εν συνεχεία, υπολογίζονται οι δείκτες του προϋπολογισμού και γίνεται η συγκριτική ανάλυση των διαδοχικών οικονομικών ετών με βάση τα αποτελέσματα των δεικτών. Τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την συγκριτική οικονομική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην παρούσα εργασία.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δήμος Βύρωνα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Προϋπολογισμός; Ισολογισμός