Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη λογιστική αναφορά - Αλβανός, Χριστόφας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση της ενσωμάτωσης της Βιωσιμότητας στη λογιστική αναφορά των επιχειρήσεων. Αποτυπώνει τον βαθμό κατανόησης του όρου από τις επιχειρήσεις, την απόδοση τους ως προς κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτή τους την προσπάθεια καθώς και προτάσεις ώστε να εκκινηθεί/βελτιωθεί η διαδικασία αναφοράς δεδομένων Βιωσιμότητας. Για το σκοπό αυτό πρωτογενή δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της σύνταξης και διανομής δομημένου ερωτηματολογίου 32 ερωτήσεων. Οι απαντήσεις που συλλέχθηκαν ανέρχονται σε 66 αντιπροσωπεύοντας ισάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με τη χρήση του IBM SPSS Statistics 29 και του Excel ενώ η ανάλυση τους περιλαμβάνει Factor Analysis αλλά και ελέγχους υποθέσεων μέσω παλινδρόμησης. Οι υποθέσεις που τέθηκαν είναι 19 και επιβεβαιώθηκαν στο σύνολο τους. Τα κύρια συμπεράσματα είναι ότι οι επιχειρήσεις παρά την υψηλή εξοικείωση τους με τη Βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση αντίστοιχων στρατηγικών στη λειτουργία τους, δεν κάνουν χρήση τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης των εν λόγω στρατηγικών. Επίσης, υπάρχει αρκετά χαμηλό ποσοστό χρήσης διεθνών προτύπων για την αποτύπωση τους στη λογιστική αναφορά. Επιπλέον, παρά την αναγνώριση των σημαντικών ωφελειών από την επιμέτρηση, καταγραφή και δημοσίευση δεδομένων βιωσιμότητας μέσω των οικονομικών καταστάσεων, υπάρχει μια ουδέτερη στάση ως προς τη μελλοντική επένδυση σε τεχνολογικά εργαλεία επιμέτρησης, καταγραφής και λογιστικής αναφοράς αντίστοιχων δεδομένων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη τυποποιημένων οδηγιών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με κυριότερη την έλλειψη γνώσης και εκπαίδευσης. Από την άλλη η πιθανή μελλοντική επένδυση σε αντίστοιχα εργαλεία φαίνεται να εξαρτάται από παράγοντες όπως: το επίπεδο εξοικείωσης με τη βιωσιμότητα, την ύπαρξη αντίστοιχου τμήματος στην επιχείρηση, τον βαθμό αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, τον βαθμό εφαρμογής περιβαλλοντικών πρακτικών και τον βαθμό ωφέλειας από την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών.
Integrating sustainability into accounting reporting
Μ.Δ.Ε. 98
Keywords: Οικονομικές επιστήμες διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά των επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική; Λογιστική -- Ελλάδα; Λογιστική -- Πρότυπα; Χρηματοοικονομική; Βιωσιμότητα; Βιώσιμη λογιστική; Sustainability; Sustainability accounting