Στρατηγικός και επιχειρησιακός προγραμματισμός της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η τοπική αυτοδιοίκηση - Γεραγά, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Στη σύγχρονη εποχή η σφαίρα του κοινωνικού, καλείται να διαχειριστεί ένα διευρυμένο φάσμα ανομοιογενών προβλημάτων, όπου ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πολυδιάστατος, συνδέεται με καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και συνιστά απομόνωση από την οικονομικο-κοινωνική σκηνή. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου η σχέση με θέματα συνοχής, ισότητας, ευημερίας, δικαιοσύνης είναι άρρηκτη. Τούτων δοθέντων, στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας μελετάται η καθετοποιημένη, διαδοχική σύνδεση της αλυσίδας σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής, στα επιμέρους επίπεδα διοίκησης που περιλαμβάνουν το ενωσιακό (Ευρωπαϊκή Ένωση), το εθνικό (Ελλάδα) το περιφερειακό (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και το τοπικό (Δήμος Πατρέων). Η σύνδεση αυτή, εξετάζεται υπό το πρίσμα του στρατηγικού προγραμματισμού και της ανάλυσης των βασικών σημείων των αντίστοιχων στρατηγικών και σχεδίων δράσης. Επιπλέον, μελετάται το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Πατρέων, όπου γίνεται εφαρμογή εργαλείων επιχειρησιακού και εφαρμοστικού προγραμματισμού κι αναδύονται συναφείς προτάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσής της δομής ως καλή πρακτική. Υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΟΤΑ στο μηχανισμό διακυβέρνησης, με κυρίαρχη παράμετρο τη συνέργεια/δικτύωση, την ενεργή συμμετοχή των μελών της κοινωνίας, την επιδίωξη της βέλτιστης σχέσης κοινωνικού κόστους-κοινωνικής ωφέλειας, χωρίς διακρίσεις και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Strategic and operational planning of the social policy practiced by the local government
Αρ. Εισ.: 183 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κράτος πρόνοιας; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική συνοχή; Στρατηγικός και επιχειρησιακός προγραμματισμός; Εργαλεία εφαρμοστικού προγραμματισμού; Social policy; Social cohesion; Strategic and business management; Tools of operational management