Η μουσική αγωγή και οι τεχνικές της δραματικής τέχνης για την ενίσχυση της επικοινωνίας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μια έρευνα δράσης στο Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω. - Λάππα, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το ερευνητικό ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα είναι αν μπορεί η μουσική και οι τεχνικές της δραματικής τέχνης να ενισχύσουν την επικοινωνία σε παιδιά Ειδικής αγωγής. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να ενισχυθεί κυρίως η κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και να μειωθούν οι συναισθηματικές διαταραχές και η διάσπαση προσοχής όσο είναι δυνατόν μέσω της μουσικής αγωγής σε συνδυασμό με τεχνικές της δραματικής τέχνης. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι η πειραματική έρευνα διδακτικών παρεμβάσεων με χρήση ποιοτικών και ποσοτικών εργαλείων. Στις παρεμβάσεις πήραν μέρος δύο ομάδες από 15 παιδιά ηλικίας 9 έως 14 του Ειδικού σχολείου Αιγάλεω, οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και την πειραματική ομάδα. Επίσης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μπορεί η μουσική αγωγή και οι τεχνικές της δραματικής τέχνης να συμβάλουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας σε παιδιά Ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς και παράλληλη μείωση της υπερκινητικότητας, της διάσπασης και της όποιας συναισθηματικής τους διαταραχής.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Δραματική τέχνη; Κοινωνικές δεξιότητες; Μουσική αγωγή; Ειδική αγωγή; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Μουσική Αγωγή, Δραματική Τέχνη, Ειδική Αγωγή, Κοινωνικές Δεξιότητες