Φορολογία, φοροδιαφυγή & δημόσιο χρέος συγκριτική μελέτη Ελλάδας-Πορτογαλίας-Ιρλανδίας - Κολιγκιώνη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη των οικονομιών τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η επιλογή των χωρών αυτών έγινε με κριτήριο την ένταξη και προσφυγή τους σε διεθνή προγράμματα βοήθειας-στήριξης. Την υπογραφή, δηλαδή, δανειακών συμβάσεων και τα επακόλουθα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με την επιτήρηση της Τρόικα (δηλ. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε ομοιότητες και διαφορές στην ελληνική πορτογαλική και ιρλανδική οικονομία επικεντρώνοντας την ανάλυση και το ενδιαφέρον μας στην πορεία των μακροοικονομικών τους μεγεθών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) το 2007 και επεκτείνοντας τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό κόσμο έως το 2009. Παράλληλα, θα εξετάσουμε κατά πόσο η ένταξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε καθεστώς πολυετούς επιτήρησης και λιτότητας, βοήθησαν ή επιδείνωσαν την πορεία των οικονομιών τους αναδεικνύοντας δυνατά και αδύνατα σημεία της πολιτικής των δανειστών. Επιπροσθέτως, ειδική μνεία θα γίνει σε βασικά μικροοικονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη της ιρλανδικής και πορτογαλικής οικονομίας και στην τάση τους την τελευταία δεκαετία, συγκρίνοντας τα ευρήματα με την πορεία των αντίστοιχων ελληνικών δεικτών. Τέλος, θα δοθεί απάντηση στο κατά πόσο η αύξηση της φορολογίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων και σε οικονομική αποτελεσματικότητα.
Keywords: Φορολογία --Ελλάδα; Taxation -- Greece; Φορολογία -- Πορτογαλία; Taxation -- Portugal; Φορολογία -- Ιρλανδία; Taxation -- Ireland; Οικονομική ύφεση; Φορολογία; Φοροδιαφυγή; Φοροαποφυγή; Παραοικονομία; Διαφθορά; Χρέος; Οικονομική κρίση; Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής; Διεθνές νομισματικό ταμείο; Οικονομική αποτελεσματικότητα