Η πρακτική άσκηση ως μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης. - Γραβά, Θεολογία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στο παρόν κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα της ελληνικής αγοράς εργασίας με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας - η επαγγελματική κατάρτιση, χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια και αποκτά μια ολοένα και πιο σημαντική θέση στις πολιτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η επαγγελματική κατάρτιση ως εφαλτήριο για μια ανταγωνιστική, σε παγκόσμια κλίμακα, Ευρώπη, αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και ως μια σημαντική πολιτική-οικονομική παρέμβαση για την αντιμετώπιση /ανάσχεση της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι πολιτικές απασχόλησης που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι άμεσα συνυφασμένες με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες με βάση την Ευρώπη 2020. Υπό το πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται και υλοποιούνται μια σειρά από προγράμματα κατάρτισης-απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με πρακτική άσκηση, για την υποστήριξη των νέων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η πρακτική άσκηση των προγραμμάτων κατάρτισης και η διερεύνηση του ζητήματος εάν συμβάλλει στην δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης των νέων ή στην γενικότερη υποβάθμιση των όρων εργασίας και απασχόλησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 012130-012131 cd
Keywords: Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα