Αξιολόγηση γνώσεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής του Δήμου Σπάρτης στις πρώτες βοήθειες - Τσίκαρης, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Παρόλα αυτά τα ατυχήματα και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο σχολικό περιβάλλον αποτελούν μια ειδική περίπτωση μιας και οι δάσκαλοι/ καθηγητές είναι οι πρώτοι που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν. Στην παρούσα εργασία αξιολογούνται οι γνώσεις των εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής σε σχολεία του Δήμου Σπάρτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με 40 ερωτήσεις γνώσεων πρώτων βοηθειών και 11 ακόμα ερωτήσεις ψυχογραφικών/ δημογραφικών χαρακτηριστικών. Το 44% απάντησε ότι έχει συμβεί ατύχημα επείγουσας βοήθειας στο σχολείο, ενώ μόνο το 40% των απαντήσεων δόθηκαν σωστά στο σύνολό τους. Διαφοροποίηση των σωστών και λάθος απαντήσεων υπήρξε και μεταξύ εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής εκπαίδευσης. Στον συσχετισμένο έλεγχο t test απορρίπτεται η μηδενική υπόθεση σε επίπεδο σημαντικότητας 0,05 (p-value = 0,000 < 0,05) συνεπώς η μέση τιμή των σωστών απαντήσεων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή των σωστών απαντήσεων των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής έχουν στατιστικά σημαντική διαφορά. Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η ανάγκη για εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες αναδύεται για τους καθηγητές ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης.
Evaluation of knowledge of special education teachers of the Municipality of Sparta in first aid
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες; Πρώτες βοήθειες; Ειδική εκπαίδευση; Εκπαιδευτικοί - Επιμόρφωση; People with disabilities; First aid; Special education; Teachers - In-service training; Αγωγή υγείας; Αμεα; Πρώτες βοήθειες; Εκπαιδευτικοί; Ηealth education; People with disabilities; First aid; teachers