Μελέτη εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» στη Δημόσια Διοίκηση - Σαγώνα, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για αποδοτική Δημόσια Διοίκηση, απαλλαγμένη από γραφειοκρατία, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, για εφαρμογή διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Αρωγός της αναδεικνύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που επικεντρώνεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε πολίτες, με τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συναρμόδιων φορέων με τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για απλούστευση των διαδικασιών, για υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων. Σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά αλματώδους ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ λαμβάνονται διαρκώς μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, για τη μείωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις υπηρεσίες, αλλά συγχρόνως για άμεση και ασφαλή συναλλαγή, η μελέτη εφαρμογής πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο τομέα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σκοπός της διπλωματικής είναι η παρουσίαση, εμβάθυνση στη μελέτη και η αξιολόγηση του πληροφοριακού συστήματος ‘‘Μητρώο Πολιτών’’ του Υπουργείου Εσωτερικών, ενός «δομικού στοιχείου» στα πλαίσια της στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Γίνεται προσπάθεια για μια όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση της λειτουργίας του σε όλες τις πτυχές του καθώς και της σταδιακής διασύνδεσής του με βασικά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης, με απώτερο στόχο την επίτευξη της διαλειτουργικότητας και την εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ». Στη διπλωματική αναλύεται πως έλαβε χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αστικής και δημοτικής κατάστασης των πολιτών, η μετάβαση σε μια ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με πρωταγωνιστή τον «πολίτη». Στόχο αποτελεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρει και τα οφέλη από την εφαρμογή του, ο εντοπισμός τυχόν αδυναμιών και αν ενισχύει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αν προωθεί τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό, την αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. H προσέγγιση του θέματος έγινε με μελέτη νόμων, εγκυκλίων, σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και έρευνα με ερωτηματολόγιο στην οποία συμμετείχαν διαπιστευμένοι χρήστες του συστήματος σε δημοτολόγια και ληξιαρχεία της χώρας. Ποιότητα του συστήματος, ποιότητα της πληροφορίας, ποιότητα της υπηρεσίας και αντιληπτή ευκολία χρήσης συμβάλλουν στη συνολική θετική αποτίμησή του, ενώ γίνονται προτάσεις αντιμετώπισης αδυναμιών του, για τη βέλτιστη αξιοποίησή του.
An implementation study of the integrated information system ‘’Citizens’ Registry’’ in Public Administration
Αρ. Εισ.: 46 cd
Keywords: Πληροφοριακό σύστημα -- Ανάπτυξη; Δημόσια διοίκηση; Δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις -- Υπηρεσίες -- Πληροφοριακά συστήματα; Διαλειτουργικότητα; «μόνον άπαξ»; gov.gr; ‘’once only’’; no-stop shop; Πολίτης; Υπηρεσίες χωρίς στάση; Interoperability; Citizen