Αξιολόγηση και Αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου Λαμιέων - Πολιτοπούλου, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) εισήγαγε μία νέα αρχιτεκτονική για την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας παράλληλα νέες συνθήκες και ανάγκες στην λειτουργία των Δήμων. Οι αδυναμίες, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδείχθηκαν από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του Προγράμματος, σε συνδυασμό με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, δημιουργούν την ανάγκη προσαρμογής των Δήμων στις νέες συνθήκες, για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Ο Δήμος Λαμιέων καλείται να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον. Για να επιτύχει το στόχο του, χρειάζεται πρωταρχικά να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών του. Συγχρόνως, οφείλει να επανασχεδιάσει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του. Η παρούσα εργασία Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης των Δομών του Δήμου Λαμιέων περιλαμβάνει την συνεκτίμηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων, αλλά και προτάσεις για την αναδιάρθρωση του Οργανογράμματος του Δήμου, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.
Municipality of Lamia Evaluation and restructuring of the main framework
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Περιφερειακή ανάπτυξη--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση; Αξιολόγηση; Αναδιοργάνωση