Συγκριτική απεικόνιση δεικτών που μετρούν πτυχές της Παγκοσμιοποίησης - Μόκα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί -σε θεωρητικό επίπεδο- στη διερεύνηση και κατόπιν την αποτύπωση των κυριότερων ζητημάτων που συντελούν στη διαμόρφωση του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης κατά την περίοδο της συγγραφής (2019-2020). Οι βασικές πτυχές του φαινομένου καλύπτονται από την πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και τεχνολογική διάσταση της παγκόσμιας ζωής, ενώ επιπλέον τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον αναδεικνύονται ως τα πιο επίκαιρα και κρίσιμα και επομένως τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν παγκοσμίως στη σύγχρονη ζωή. Κατόπιν, σε πρακτικό επίπεδο, κατασκευάσαμε τρία dashboards αποτελούμενα από 6 δείκτες χρησιμοποιώντας ως δείγμα τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποδείξουμε τη σχέση των πτυχών που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι δείκτες με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Από τα αποτελέσματα, προκύπτει πως οι χώρες της Ευρώπης είναι ευρέως συνδεδεμένες μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο και πως οι χώρες με υψηλά επίπεδα παγκοσμιοποίησης συχνά επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις ευημερίας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας και είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τη διαθέσιμη τεχνολογία προς όφελος της εσωτερικής ετοιμότητάς τους, ενώ συγχρόνως πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, από την ανάλυση σε βάθος οκτώ ετών του δείκτη καινοτομίας, απορρέει το συμπέρασμα πως, οι πιο ισχυρές οικονομίες, που είναι και οι πιο διασυνδεδεμένες χώρες διαθέτουν τα πιο υψηλά ποσοστά καινοτομίας, καθώς και τη μικρότερη μεταβλητότητα εντός των βαθμολογιών τους, ενώ παρατηρείται βαθμιαία μείωση των επιδόσεων καινοτομίας στην Ευρώπη με την πάροδο του χρόνου.
Comparative visualization of indicators measuring aspects of globalization
Keywords: Παγκοσμιοποίηση; Περινάλλον; Παγκοσμιοποίηση; Ευημερία; Ανταγωνιστικότητα; Περιβάλλον; Καινοτομία