Μια ψυχαναλυτική ανάγνωση των χαρακτήρων στο μυθιστορηματικό έργο του Νίκου Κάσδαγλη - Διαμαντής, Παντελεήμων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η διπλωματική εργασία έχει τίτλο «Μια ψυχαναλυτική ανάγνωση των χαρακτήρων στο μυθιστορηματικό έργο του Νίκου Κάσδαγλη» και εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με ειδίκευση «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση της σχέσης των χαρακτήρων του συγγραφέα Νίκου Κάσδαγλη με το περιβάλλον τους, της επιρροής του πάνω στις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Στη λογοτεχνία, αναδεικνύονται διάφοροι χαρακτήρες, ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι, που δεν παύουν να έχουν ανθρώπινη φύση, είτε αναφερόμαστε σε ανθρώπινες μορφές είτε σε φανταστικές. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον, που δημιούργησε ο συγγραφέας, ο οποίος είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα μεταφέρει την εμπειρία του. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο, οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες να έχουν την δική τους προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση, που γίνεται αντιληπτή στον αναγνώστη μέσω του λόγου και των πράξεών τους και σχετίζονται άμεσα με τα βιώματά του και τις γνώσεις του δημιουργού τους. Αυτή η ψυχαναλυτική προσέγγιση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν συνδυάζεται με την επιστήμη της ψυχανάλυσης. Για την εκπόνησή της, στηρίχθηκα στις θεωρίες της ψυχαναλυτικής κριτικής, κυρίως του Sigmund Freud και του Carl Gustav Jung. Με βάση τις ψυχαναλυτικές θεωρίες, μελέτησα αντιπροσωπευτικά μυθιστορήματα του Νίκου Κάσδαγλη, μέσα από οποία αναδεικνύονται πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες. Πρωταγωνιστές στην ιστορία τους, ιδιαίτεροι, με ενδιαφέρον παρελθόν, που τους διαμόρφωσε σαν προσωπικότητες και ενίοτε τους άλλαξε. Επιχείρησα, λοιπόν, μία ψυχαναλυτική προσέγγιση των κύριων χαρακτήρων των έργων του, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στενή σχέση της λογοτεχνίας με τη ψυχανάλυση.
Keywords: Κάσδαγλης , Νίκος -- Ερμηνεία και κριτική; Ψυχανάλυση στη λογοτεχνία; Ψυχανάλυση; Νίκος Κάσδαγλης; Περιβάλλον; Πολιτισμός; Φρόυντ; Psychoanalysis; Nikos Kasdaglis; Environment; Civilization; Freud