Απόψεις εκπαιδευτικών για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας κατά την πιλοτική εισαγωγή του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Κοσμά, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών τη σχολική εκπαίδευση. Το 2021 εφαρμόστηκαν τα νέα προγράμματα σπουδών σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και κατά συνέπεια και στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας διερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνασίου-Λυκείου). Στην εμπειρική έρευνα που διεξήχθη για αυτόν τον σκοπό συμμετείχαν 8 επιμορφωμένοι σχετικά με τα νέα πρόγραμμα σπουδών φιλόλογοι που διδάσκουν σε πρότυπα και πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, οι οποίοι εφάρμοσαν το πρόγραμμα πιλοτικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022. Για τη διερεύνηση των απόψεων των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και των σκέψεών τους γύρω από την εφαρμογή του, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης. Από την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων αναδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καθώς και οι προβληματισμοί τους γύρω από τις δυσκολίες εφαρμογής τους. Συμπερασματικά, τα νέα προγράμματα σπουδών κρίθηκαν θετικά από τους συνεντευξιαζόμενους/τις συνεντευξιαζόμενες εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ως θετικά στοιχεία των νέων προγραμμάτων τον γλωσσοκεντρικό και μαθητοκεντρικό χαρακτήρα τους, την έμφαση στις επικοινωνιακές προσεγγίσεις της διδασκαλίας της γλώσσας, σε διαθεματικές-διακαλλιτεχικές δραστηριότητες, καθώς και την ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία και την αυξημένη παιδαγωγική αυτονομία που παρέχει κυρίως το πρόγραμμα του Γυμνασίου στον/στην εκπαιδευτικό. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων ενδέχεται να αποδειχθεί δυσχερής, εξαιτίας του περιορισμένου προβλεπόμενου διδακτικού χρόνου και της ανεπαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής των ελληνικών σχολείων. Οι φιλόλογοι του Λυκείου επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο τυποποίησης του νέου προγράμματος, εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου της Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητικών επιδόσεων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013659 cd
Keywords: Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέο πρόγραμμα σπουδών; Νεοελληνική γλώσσα; Μαθητοκεντρική προσέγγιση; Επικοινωνιακές διεξιότητες; New curriculum; Modern Greek language; Student-centered approach; Communication skills