Καινοτόμα μοντέλα ψηφιακού μάρκετινγκ στον αθλητικό τουρισμό και στον τουρισμό αθλητικής αναψυχής - Μώκος, Δονάτος Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην τοπική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία λόγω της μεγάλης και με ταχείς ρυθμούς άνθιση της βιομηχανίας του. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές όλης της Ελλάδας δεδομένου ότι το επιτρέπουν οι περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Επιπλέον οι περιοχές αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε κέντρα προσέλκυσης αθλητικών τουριστών διαφόρων ηλικιών με σκοπό την αναζωογόνηση και την αναψυχή, καθώς και ως κέντρα για αθλητική προετοιμασία σύμφωνα με το πρότυπο των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων αθλητικού τουρισμού. Το ψηφιακό marketing είναι το σπουδαιότερο εργαλείο των επαγγελματιών του τουρισμού για την προσέλκυση των τουριστών. Ο όρος ψηφιακό marketing συμπεριλαμβάνει το σύνολο των προωθητικών ενεργειών ενός φορέα (οργανισμός, εταιρεία, brand) που γίνονται στο διαδίκτυο. Στην παρούσα εργασία αφού γίνει μια ανασκόπηση του αθλητικού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής, κατόπιν γίνεται παρουσίαση των καινοτόμων και τεχνολογικά εξελιγμένων εργαλείων που βασίζονται στο ψηφιακό marketing (social media, mobile marketing, video marketing, searching in e-marketing and optimization) και αναλύεται ο τρόπος που τα παραπάνω εργαλεία χρησιμοποιούνται στον αθλητικό τουρισμό αλλά και στον τουρισμό αναψυχής. Γίνεται αναφορά στα mobile apps, δηλαδή στις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα διότι αποτελούν καινοτόμα εργαλεία στο ψηφιακό marketing και επομένως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραπάνω κλάδων. Ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της εργασίας αποτελεί το κομμάτι της έρευνας το οποίο θα υποδείξει πως μπορεί να αναπτυχθεί παραπάνω ο αθλητικός τουρισμός και τουρισμός αναψυχής μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει το digital marketing.
Innovative digital marketing models in sports tourism and sports leisure tourism
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός - Μάρκετινγκ; Κέντρα αναψυχής; Αθλητικές εγκαταστάσεις; Αναψυχή - Μάρκετινγκ; Εναλλακτικός τουρισμός; Διαδικτυακό μάρκετινγκ; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Μάρκετινγκ; Sports and tourism - Marketing; Sports facilities; Sports facilities; Recreation - Marketing; Alternative tourism; Internet marketing; Social media - Marketing; Αθλητικός τουρισμός; Τουρισμός αναψυχής; Καινοτόμα μοντέλα μάρκετινγκ; Sports tourism; Leisure tourism; Digital marketing tools