Κοινωνική πολιτική ασφαλιστικών ταμείων - Ρούσση, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσει την πορεία της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στα ασφαλιστικά ταμεία , ιδιαιτέρως λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και ύστερα από τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στο PSI. Στην αρχή γίνεται μια εισαγωγή της έννοιας της κοινωνική πολιτική, καθότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά και στην χώρα μας μάλιστα γινόταν και κατάχρηση του όρου. Μαθαίνουμε από ποιες χώρες βρήκε εφαρμογή ο όρος για πρώτη φορά, πως εξελίχθηκε στην Ελλάδα, πότε υιοθετήθηκε και τι εξέλιξη είχε. Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα είναι οργανισμοί που δέχονται πολλαπλές αλλαγές μέσα στο χρόνο και πραγματικά είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσουμε και ακόμα πιο δύσκολο να τις προβλέψουμε. Στην πορεία της εργασίας θα παρατηρήσουμε και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι πολιτικές αλλαγές στην χώρα. Δυστυχώς, η κοινωνική πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πολιτικά παιχνίδια των καιρών μας και σαφώς θύματα αυτών των καταστάσεων είναι οι ασφαλισμένοι. Μέσα από τους διατιθέμενους πίνακες και τα διαγράμματα δίνεται η ζοφερή παρούσα κατάσταση και τονίζεται η σκοτεινότητα του μέλλοντος αφήνοντας περιθώρια για σενάρια πολλαπλών αλλαγών.
Μ.Δ.Ε. 86
Keywords: Ασφάλιση, Κοινωνική -- Ελλάδα; Ασφαλιστικά ταμεία; Κοινωνική πολιτική; Κράτος; Εισφορές; Εργαζόμενοι; Εργοδότες