Διερεύνηση του βαθμού υιοθέτησης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων από επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη - Τσόλκας, Σάββας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επηρεάσει σημαντικά διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του αθλητικού τομέα. Οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι υιοθετούν όλο και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα για να βελτιώσουν την απόδοση, να προσελκύσουν τους οπαδούς και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η παρούσα εργασία διερευνά τον βαθμό υιοθέτησης και χρήσης της τεχνολογίας από τους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Διερευνά τις εφαρμογές των αναδυόμενων τεχνολογιών σε κρίσιμους τομείς όπως η προπόνηση, η πρόληψη τραυματισμών, το scouting, το μάρκετινγκ και η δέσμευση των φιλάθλων. Συνθέτοντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η εργασία αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις βέλτιστες πρακτικές και τις μελλοντικές τάσεις στον κλάδο του ποδοσφαίρου. Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης εστιάζουν σε 45 άρθρα τα οποία αναφέρουν τις βέλτιστες πρακτικές υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μέσων σε επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη. Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης έχουν επιπτώσεις στη στρατηγική υιοθέτηση των τεχνολογιών από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και διαμορφώνοντας το μέλλον του αθλήματος και της εμπειρίας των φιλάθλων.
Exploring the Adoption and Utilization of New Technologies and Digital Media by professional football clubs in Europe
Keywords: Ποδόσφαιρο - Μάρκετινγκ; Ποδόσφαιρο - Προπονητική; Ποδόσφαιρο - Επεξεργασία δεδομένων; Ποδόσφαιρο - Στατιστικές μέθοδοι; Ποδόσφαιρο - Μαθηματικά μοντέλα; Νέες τεχνολογίες; Soccer - Marketing; Soccer - Coaching; Soccer - Data processing; Soccer - Statistical methods; Soccer - Mathematical models; New technologies; Νέες τεχνολογίες; Επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι; Μάρκετινγκ; Προπονητική; Έξυπνα γήπεδα; New technologies; Professional football clubs; Marketing; Training; Smart stadium