Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Αχαϊας και προοπτικές εξέλιξης - Χρονοπούλου, Νίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Για μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας εκπαιδευτικός οργανισμός πρέπει πρωτίστως να έχει προγραμματίσει τις ανάγκες του σε ανθρώπινο δυναμικό που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα σε συγκεκριμένο χρόνο να εξασφαλίσει τον κατάλληλο αριθμό ατόμων με τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες και μπορεί να τους αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι του οργανισμού. Η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι εκείνο το τμήμα της διοίκησης που ασχολείται με την πρόβλεψη, επιλογή, προσαρμογή και εξέλιξη του ανθρώπινου παράγοντα σε έναν οργανισμό ώστε επιτευχθεί η μέγιστή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα υπέρ του οργανισμού. Για να το επιτύχει θα πρέπει να αναπτύξει τις κατάλληλες στρατηγικές και πολιτικές με στόχο την σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να αναδειχθούν τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν σε θέματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις και ιδέες που θα οδηγήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα στο χώρο της εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στις σχολικές μονάδες του νομού Αχαΐας. Κατά το σχολικό 2014-2015 μοιράστηκαν τριακόσια εβδομήντα ερωτηματολόγια σε Γυμνάσια και Λύκεια του νομού και συλλέχθηκαν τα διακόσια. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την έλλειψη εμπιστοσύνης των εκπαιδευτικών σε διαδικασίες όπως αξιολόγηση, επιλογή των στελεχών της διοίκησης, οργάνωση εκπαιδευτικής πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου. Επίσης διερευνήθηκαν οι παράγοντες που αυξάνουν το εργασιακό άγχος και οι οποίοι μπορεί να συνδέονται με την ελλιπή οργάνωση από την πλευρά του ΥΠΕΠΘ, τη μη σωστή κατανομή και πρόβλεψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού και άλλους παράγοντες όπως συμπεριφορά μαθητών, χαμηλές αποδοχές, οικονομική κρίση.
Μ.Δ.Ε. 67
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Personnel management; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Education -- Secondary -- Greece; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Έρευνα; Education, Secondary -- Resaerch; Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Αχαϊα (Ελλάδα); Έρευνα