Καλές πρακτικές και πρότυπες διαδικασίες διοίκησης στους δήμους της χώρας - Γρηγοράκος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού (Δήμοι) αποτελούν τo πρωτοβάθμιο διοικητικό πεδίο άσκησης πολιτικής στη διάρθρωση του Ελληνικού κράτους. Στην ουσία αποτελούν την αμεσότερη μορφή εξουσίας ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Επίσης, αποτελούν σημαντική βαθμίδα στην Δημοκρατική Διάρθρωση των θεσμών της χώρας με κύριο μέλημά τους την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες κατοίκους και επισκέπτες τους. Στο πλαίσιο της άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων οι Δήμοι εφαρμόζουν καλές πρακτικές και υιοθετούν πρότυπες διαδικασίες διοίκησης προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν όσο πιο εύρυθμα και αποτελεσματικά μπορούν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες. Οι καλές πρακτικές δεν περιορίζονται σε έναν μόνο τομέα αλλά μέσα από πρότυπες διαδικασίες διοίκησης επεκτείνονται σε όλους τους τομείς των επιχειρησιακών προγραμμάτων των δήμων αναπτύσσοντας σε πεδία όπως η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, το περιβάλλον και οι δράσεις κυκλικής οικονομίας, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η παιδεία, το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού κ.ά. Στο πόνημα που ακολουθεί θα γίνει προσπάθεια να αναλυθεί η διεθνής και Ελληνική βιβλιογραφία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, θα αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών που στηρίζονται σε σύγχρονες πρακτικές διοίκησης και θα συνδεθούν με την ανωτέρω βιβλιογραφία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013454 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα; Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη -- Ελλάδα; Αποκέντρωση στη διοίκηση -- Ελλάδα; Καλές πρακτικές; Πρότυπες διαδικασίες διοίκησης; Δημόσια διοίκηση; Δήμοι; Επιχειρησιακά προγράμματα ΟΤΑ; Good practices; Standard administrative procedures; Public administration; Municipalities; Municipalities' operational programmes