Η κρίση της δεκαετίας του 2010 ως ευκαιρία εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. - Μουτσούλα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας και του εύρους που αυτός επετεύχθη, στο πλαίσιο της κρίσης της περασμένης δεκαετίας,. Αναλύεται η έννοια της Δημόσιας Διοίκησης και η σημασία της για την ανάπτυξη της χώρας και προσδιορίζονται οι αλλαγές που επέφερε η κρίση στο Δημόσιο Τομέα. Καταγράφεται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε τρεις βασικούς τομείς. Στον οικονομικό τομέα με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων υπηρεσιών και τέλος στον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας με το εγχείρημα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η ανάλυση ή έστω η αναφορά όλων των μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρόνισαν τη Δημόσια Διοίκηση την περίοδο της κρίσης είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν σε μία διπλωματική εργασία. Έγινε λοιπόν επιλογή των ανωτέρω τομέων με βάση την κρισιμότητά τους και την επιρροή τους στη γενικότερη λειτουργία του κράτους, όπως αναλύεται στα επιμέρους κεφάλαια. Η αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων είναι θετική, αφού το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να ξεπεράσει χρόνια προβλήματα και να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες απαιτήσεις αποδοτικότητας και ευελιξίας.
Αρ. Εισ.: 85 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση και πολιτική; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Εκσυγχρονισμός Δημόσιας Δοίκησης; Δημόσιος Τομέας; Ανθώπινο δυναμικό