Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Φορέων δια-δημοτικής Συνεργασίας. Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας - Τσάκωνα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στη παρούσα εργασία θα γίνει μία προσπάθεια έρευνας και ανάλυσης της δια-δημοτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να δούμε πως λειτουργούν παρόμοιες δομές στην Ευρώπη, να εξετάσουμε κάποιες καλές πρακτικές και να αναδείξουμε το ρόλο της συνεργασίας μεταξύ δήμων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, κάτω από το πρίσμα των σύγχρονων αναπτυξιακών απαιτήσεων των Δήμων. Αφετηρία και στοιχείο ιστορικής αναδρομής και μελέτης περίπτωσης, θα αποτελέσει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας και ο ρόλος του στη διαμόρφωση δια-δημοτικής συνεργασίας από το 1988 μέχρι σήμερα. Θα διερευνηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, σε σχέση με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Δήμων, το θεσμικό πλαίσιο καθώς και δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού σε διαδημοτικό επίπεδο, για παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα τοπικά όρια του Δήμου. Τελικά το ζητούμενο είναι τι μπορεί να προσδώσει, σε τι πλεονεκτεί και τι οφέλη μπορεί να επιφέρει η διαδημοτική συνεργασία σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού στους Δήμους μέλη της. Τα κριτήρια επιλογής και συμμετοχής σε ένα σχήμα η φορέα δια-δημοτικής συνεργασίας δεν μπορεί να επιλέγονται ευκαιριακά πολιτικά ή τυχαία, αντίθετα, πρέπει να προκύπτουν από μελέτες, έρευνες, πρωτογενή στοιχεία που συνθέτουν το ειδικό προφίλ και την αναπτυξιακή προοπτική μιας ομάδας Δήμων. Η διαδημοτική συνεργασία έχει με επιτυχία εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς πολιτικής που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και συγκεκριμένα με τις κοινωνικές παροχές την εκπαίδευση, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, τον τουρισμό, την κινητικότητα και άλλα. Ένας τέτοιος φορέας, ένα δίκτυο ενεργό και μόνιμο για τη διαδημοτική συνεργασία και στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης αποτελεί ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας ο οποίος είχε πάντα διαδημοτικό προσανατολισμό στις δράσεις του και τα τελευταία χρόνια συγκροτεί ένα μόνιμο πόλο δια-δημοτικής συνεργασίας. Με ευθύνη του φορέα αυτού, κατατέθηκε σχέδιο για τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ) Δυτικής Αθήνας 2014-2020 έχοντας προηγηθεί διαδημοτική προετοιμασία και διαβούλευση. H ΟΧΕ Δυτικής Αθήνας μετά τον τελικό σχεδιασμό, και την ίδρυση στον ΑΣΔΑ, του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και μας δίνει πληροφορίες και τεχνογνωσία των καλών πρακτικών αλλά των δυσκολιών εφαρμογής ενός μεγάλου διαδημοτικού επιχειρησιακού σχεδίου. Η πορεία της ΟΧΕ 2014-2020, μας δίνει την απαραίτητη, πληροφόρηση και εμπειρία ώστε με ομπρέλα δια-δημοτικής συνεργασίας τον Σύνδεσμο, να προχωρήσουμε στον τελικό στρατηγικό σχεδιασμό σε τρεις βασικούς άξονες : ● Συνολικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της Λειτουργικής Αστικής Περιοχής (ΛΑΠ) Δυτικής Αθήνας με προοπτική το έτος 2030 (Ανθεκτική Δυτική Αθήνα 2030). ● Χωρικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της ΛΑΠ Δυτικής Αθήνας για τον σχεδιασμό της νέας ΒΑΑ/ΟΧΕ της Δυτικής Αθήνας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Το παραπάνω εγχείρημα με τις ενδείξεις επιτυχούς συνεργασίας έχει επιφέρει μια αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί και διοικείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας στραφεί, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε πολυσυλλεκτικά όργανα εκπροσώπησης και ευρύτερες δυναμικές συνεργασίες όπως ο ΑΣΔΑ, που ξεπερνούν πολιτικά στεγανά και προτάσσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης μιας ευρύτερης περιοχής.
The Operational Projects for Intermunicipal collaboration institutions, Strategic Planning for the Association for the Development of West Athens
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διαδημοτική συνεργασία; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακά προγράμματα; Δυτική Αθήνα; ΑΣΔΑ