Εφαρμογές της τεχνολογίας Internet of Things (IoT) για Α.με. Α. - Λύγδας, Ναπολέων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της τεχνολογίας Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) σε ότι αφορά στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρίες (Α.μεΑ.). Εξετάσθηκαν η θέση των Α.μεΑ. στην κοινωνία και η ιστορική εξέλιξη που οδήγησε στις σημερινές συνθήκες διαβίωσής τους και το διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος για την εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και καθιστούν το περιβάλλον απροσπέλαστο για αυτούς. Μελετήθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, η αρχιτεκτονική και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας των συσκευών, τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αλλά και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζονται σε ότι αφορά τη χρήση της. Ερευνήθηκε η διείσδυση των ΙοΤ προϊόντων στην αγορά και ποια προϊόντα ήδη χρησιμοποιούνται από Α.μεΑ. υποστηρίζοντας σημαντικά την ανεξάρτητη διαβίωσή τους χάρη στις νέες δεξιότητες που απορρέουν από τη χρήση τους καθώς η χρήση της τεχνολογίας ΙοΤ για αθλητές πυγμαχίας με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με στόχο την προστασία τους από κρίσεις υπογλυκαιμίας. Το συμπέρασμα της μελέτης καταδεικνύει ότι το ΙοΤ είναι μια τεχνολογία που μπορεί να εξοπλίσει τα Α.μεΑ. με εξαιρετικές νέες δεξιότητες και να υποστηρίξει την προσβασιμότητά τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους.
Internet of Things (IoT) applications for people with disabilities
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες; Σακχαρώδης διαβήτης; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Επίδραση των τεχνολογικών καινοτομιών στα; People with disabilities; Diabetes mellitus; Effect of technological innovations on; Internet of things; Α.με.Α.; Σακχαρώδη διαβήτης; Υπογλυκαιμία