Συνεργασία Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη κοινωνικών δομών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Ζέππου, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος στόχο έχει να περιγράψει το υπάρχον σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα από την πλευρά του Δημόσιου τομέα και να καταδείξει τις δυνατότητες των κοινωνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών και ΟΤΑ Α΄Βαθμού. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της Κοινωνικής Πρόνοιας και περιγράφεται το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα έτσι όπως παρέχεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών και τους ΟΤΑ Α΄Βαθμόυ. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι αρμοδιότητες, τα χαρακτηριστικά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ανωτέρω. Στο τρίτο κεφάλαιο προτείνεται ένα μοντέλο οργάνωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών και ΟΤΑ Α΄Βαθμόυ. Το δεύτερο μέρος της εργασίας στόχο έχει να καταδείξει ότι η κοινωνική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα σχεδιασμού Κοινωνικής Πολιτικής. Στο τέταρτο κεφάλαιο επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο της κοινωνικής πολιτικής και μελετώνται το περιεχόμενο και οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται ο νόμος 4019/2011 και το Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Στο έκτο κεφάλαιο καταδεικνύονται τα οφέλη της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής φροντίδας από φορείς του Τρίτου Τομέα. Προτείνεται ένα μοντέλο συνεργασίας φορέων του κράτους και του Τρίτου Τομέα. Στο έβδομο κεφάλαιο περιγράφεται η επιρροή της ανάπτυξης του Τρίτου Τομέα στο Κοινωνικό Κράτος και τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιφερειακή ανάπτυξη; Κοινωνικές υπηρεσίες--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικό κράτος; Κοινωνικές υπηρεσίες; Κοινωνική φροντίδα; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνικές επιχειρήσεις