Σύγκριση ελαιολάδου με φυτικά έλαια και η επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου - Ξηρογιάννη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Τα φυτικά έλαια αποτελούν μία σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι ανήκουν στις επικίνδυνες τροφές που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Τα πιο γνωστά φυτικά έλαια είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Τα φυτικά έλαια υφίστανται σε μία κατεργασία γνωστή ως εξευγενισμός ώστε να γίνουν κατάλληλα για κατανάλωση. Ένα μεγάλο μέρος θρεπτικών συστατικών καταστρέφεται κατά την επεξεργασία. Δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στο ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο τα οποία θα καταναλωθούν χωρίς χημική επεξεργασία. Συγκρίνοντας τα θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδου και φυτικών ελαίων το ελαιόλαδο υπερτερεί, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα και υψηλής παρουσίας φυσικών αντιοξειδωτικών (όπως φαινόλες ,σκουαλένιο κ.α.) Τα φυτικά έλαια λόγω της ανισορροπίας στην αναλογία ωμέγα 6/ωμέγα3 παρουσιάζουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία όπως καρδιακές παύσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία κ.α. Αντίθετα στο ελαιόλαδο αποδίδεται υψηλή βιολογική αξία (ελαϊκό, αντιοξειδωτικά) οι ιδιότητες του οποίου ασκούν ευεργετικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό .
Comparison of olive oilwith vegetable oils and their effect on human health
Αρ. Εισ.: 05 cd
Keywords: Τεχνολογία τροφίμων; Ποιοτικός έλεγχος; Ελαιόλαδο; Φυτικά έλαια; Αντιοξειδωτικά; Ελαιόλαδο; Φυτικά έλαια; Εξευγενισμός; Λινελαϊκό οξύ; Ελαϊκό οξύ; Αντιοξειδωτικά; Λινολενικό οξύ; Παθήσεις