Η επιρροή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό μικρών αγροτικών δήμων: Η περίπτωση του Δήμου Αρριανών - Φωτιάδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση λόγω της εφαρμογής των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ολοένα αυξανόμενη ανάθεση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ενισχύουν τον ρόλο των Δήμων, που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία έννοια ευρεία, πολύπλοκη, αποτέλεσμα σύνθετων επιστημονικών και πολιτικών προσεγγίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και βασίζεται στην εξισορρόπηση και σύγκλιση μεταξύ τριών πυλώνων, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής προστασίας. Η εξισορρόπηση αυτή αποτελεί μονόδρομο, καθώς αν ένας από τους πυλώνες είναι αδύναμος τότε όλη η στρατηγική ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμη. Η παρούσα εργασία θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την ύπαρξη προοπτικών για την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη σε έναν μικρό αγροτικό δήμο με πολλές μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, τον Δήμο Αρριανών Ν. Ροδόπης. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις στους συμμετέχοντες στη διαδικασία διαμόρφωσης και κατάρτισης του στρατηγικού σχεδιασμού, αναζητώντας τη δυνατότητα ένταξης σε αυτόν πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν οι παράγοντες επιβράδυνσης και προώθησης κατά τη διαδικασία αυτή. Τα αποτελέσματα της έρευνας εκτιμάται ότι θα δείξουν: α) Έλλειψη ολοκληρωμένης και σαφούς εικόνας σε όλους τους συμμετέχοντες στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου αναφορικά με την έννοια και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, β) ότι παρότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, γίνονται ενέργειες που συνάδουν με αυτή, γ) ότι υπάρχει σε σημαντικό βαθμό διάθεση από τη Δημοτική Αρχή και τα στελέχη του Δήμου για βελτίωση της ικανότητας του Δήμου στην ένταξη και διαχείριση έργων βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου και δ) ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο εφαρμογής αρχών βιώσιμης ανάπτυξης με πολύ καλές προοπτικές, με την προϋπόθεση ότι θα χρειαστούν ενέργειες της διοίκησης που θα ενισχύσουν την ικανότητα του δήμου στην εφαρμογή νέων πολιτικών. Η σκοπιμότητα της εργασίας αυτής έγκειται στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου, στη διαπίστωση του βαθμού κατανόησης της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης και της διερεύνησης της ικανότητας του Δήμου στην ένταξη και διαχείριση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου.
The influence of the principles of sustainable development on the strategic planning of small rural municipalities: The case of the Municipality of Arriana
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδιασμός; Οικονομική ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; στρατηγικός σχεδιασμός; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού; μικρός αγροτικός Δήμος; εκπαίδευση υπαλλήλων; τοπική ανάπτυξη; διαβούλευση-συμμετοχή πολιτών; πρότυπα