Υπολογισμός τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα κάτω από πλημμυρικά φαινόμενα και σεισμικά φορτία - Μπερλής, Θεμιστοκλής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, είναι ο υπολογισμός τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα κάτω από πλημμυρικά φαινόμενα και σεισμικά φορτία. Καταρχήν γίνεται αναφορά στην διαχρονική χρησιμότητα των τοίχων αντιστήριξης και κατόπιν στην επεξήγηση απαραιτήτων γνώσεων γύρω από την γεωτεχνική έρευνα που πάντα προηγείται της κατασκευής των έργων αντιστήριξης. Στην συνέχεια περιγράφονται οι τρόποι αστοχίας των πρανών και οι μέθοδοι υπολογισμού της ευστάθειάς τους, ούτως ώστε να είναι εφοδιασμένος ο αναγνώστης με τις κατάλληλες γνώσεις για την μετέπειτα επίλυση ευστάθειας των πρανών με χρήση του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή GEO5. Κατόπιν γίνεται εκτενής αναφορά στα είδη των τοίχων αντιστήριξης, ώστε να γίνουν κατανοητές οι διαφορές των τοίχων αντιστήριξης οπλισμένου σκυροδέματος από τους υπολοίπους τύπους τοίχων. Ακολουθεί κεφάλαιο με τους διάφορους τύπους τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα, τις μεθόδους και τα υλικά κατασκευής τους, την αναγκαιότητα συντήρησης τους και τις αστοχίες που ενδέχεται να εμφανιστούν. Αναφέρονται οι ασκούμενες στους τοίχους φορτίσεις, οι απαιτούμενοι έλεγχοι ευσταθείας και παρουσιάζονται μέθοδοι ανάλυσης σεισμικών φορτίσεων. Επίσης παρουσιάζονται τα αναγκαία αποστραγγιστικά έργα, τα οποία είναι καθοριστικά στην αποφυγή συγκέντρωσης νερού και επομένως την προστασία της κατασκευής από τις συνέπειες των πιέσεων του νερού και ενδεχόμενης πλημμύρας. Τέλος πραγματοποιούνται προσομοιώσεις στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή GEO5, για διαφορετικές στάθμες υδροφόρου ορίζοντα υπό την ταυτόχρονη δράση σεισμικών φορτίων. Από την σύγκριση των εξαγόμενων αποτελεσμάτων, γίνονται αντιληπτές οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρικών και σεισμικών φαινομένων στους τοίχους αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Analysis and design of reinforced concrete retaining walls under flood effects and seismic loads
Keywords: Τοίχοι αντιστήριξης,γεωτεχνική έρευνα,αστοχία πρανών,σεισμικά φορτία,πιέσεις νερού,GEO5