Συνεισφορά της μεσογειακής αγρο-διατροφικής παράδοσης στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας στρατηγικών εξαγωγικών προϊόντων: μελέτη περίπτωσης για το ελαιόλαδο, τo κρασί και το μέλι στον Δήμο Μονεμβασίας - Ρέτζεκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς των λαών της Μεσογείου. Μέσα από την ιστορία της, έχει αναδυθεί μία σειρά από παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία παράγονται και καταναλώνονται μέχρι και σήμερα. Τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν κομμάτι της γεωγραφικής ταυτότητας ενός τόπου και τον χαρακτηρίζουν πολιτισμικά. Μέσα από αυτά τα προϊόντα, προβάλλεται η περιοχή, κάτι που έχει ισχυρό κοινωνικό – οικονομικό αντίκτυπο, για παράδειγμα μέσω του τουρισμού. Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι μία περιοχή καθαρά μεσογειακή, τόσο σε επίπεδο διατροφής, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας γενικότερα. Η εργασία αυτή διαπραγματεύεται δύο βασικά ερευνητικά ερωτήματα. Αρχικά, μελετάται ο τρόπος με τον οποίο τα παραδοσιακά προϊόντα, άμεσα ή μέσω της ενίσχυσης του brand της περιοχής, συνεισφέρουν στη δημιουργία εξαγωγικών προϊόντων, ενώ στη συνέχεια, εξετάζεται αν και με ποιον τρόπο τα εξαγωγικά προϊόντα που δημιουργούνται, συντελούν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής που τα παράγει. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας, πραγματοποιείται μελέτη περίπτωσης για την εξαγωγή ελαιόλαδου, κρασιού και μελιού από παραγωγούς του Δήμου Μονεμβασίας, καθώς τα προϊόντα αυτά, αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής. Η μελέτη αυτή βασίζεται στις μεθόδους της ποιοτικής έρευνας και πραγματοποιείται μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με τους παραγωγούς. Τέλος, με σκοπό τη γενίκευση και τη καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων, οι συνεντεύξεις μελετώνται μέσω της θεματικής ανάλυσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013450 cd
Keywords: Μεσόγειος, Περιοχή της -- Διατροφή -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιώσιμη γεωργία -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ελαιόλαδο -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Οίνος -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μέλι -- Ελλάδα -- Λακωνία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μεσογειακή διατροφή; Παραδοσιακά προϊόντα; Αειφόρος ανάπτυξη; Αγροδιατροφική παράδοση; Δήμος Μονεμβασιάς; Mediteranean diet; Traditional foods; Sustainable development; Agri-food tradition; Municipality of Monemvasia