Οι έμφυλες διακρίσεις και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στον τραπεζικό κλάδο: διερεύνηση των επιπτώσεων στην πρόθεση αποχώρησης και την εργασιακή εμπλοκή στους υπάλληλους του νομού Αρκαδίας - Νικολοπούλου, Θεοφανώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Παρά την ταχεία αύξηση του μεριδίου των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, υφίσταται ανισορροπία στην επαγγελματική εξέλιξη των δύο φύλων. Στόχοι της έρευνας ήταν: α) ο προσδιορισμός του βαθμού ύπαρξης της «γυάλινης οροφής» και των έμφυλων διακρίσεων στον τραπεζικό κλάδο, β) η διερεύνηση της σχέσης αυτών με την πρόθεση αποχώρησης και την εργασιακή εμπλοκή και γ) η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο οι τράπεζες εφαρμόζουν στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτών. Επιλέχθηκε η ποσοτική μεθοδολογία για τη μελέτη του βαθμού ύπαρξης των έμφυλων διακρίσεων και της «γυάλινης οροφής» και την επίδραση αυτών στην εργασιακή εμπλοκή και την πρόθεση αποχώρησης, με δείγμα 105 υπάλληλους. Παράλληλα, επιλέχθηκε η ποιοτική μεθοδολογία για τη μελέτη των στρατηγικών που εφαρμόζονται για το θρυμμάτισμα της «γυάλινης οροφής» και την αποσόβηση των έμφυλων διακρίσεων, με δείγμα 5 Διευθυντές/ριες. Διαπιστώθηκε μικρός βαθμός αντιληπτών έμφυλων διακρίσεων και «γυάλινης οροφής» και επίδραση αυτών στην εργασιακή εμπλοκή και την πρόθεση αποχώρησης. Οι οργανισμοί εφαρμόζουν σε υψηλό βαθμό στρατηγικές για την αποσόβηση αυτών. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η διαπίστωση πως παρόλο που η εκπροσώπηση των γυναικών στις χαμηλές θέσεις ευθύνης είναι ισχυρή, δεν υπάρχουν γυναίκες στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας. Τα ευρήματα εμπλουτίζουν την ακαδημαϊκή γνώση ως προς το επίπεδο ύπαρξης της «γυάλινης οροφής» και των έμφυλων διακρίσεων και των επιπτώσεών αυτών στην εργασιακή εμπλοκή και την πρόθεση αποχώρησης των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα είναι χρήσιμα για τους τραπεζικούς οργανισμούς προκειμένου να βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον και να προάγουν την ισότητα των φύλων.
Μ.Δ.Ε. 431
Keywords: Φυλετικές διακρίσεις; Γυάλινη οροφή(Εργασιακές διακρίσεις); Τραπεζικοί υπάλληλοι-Ελλάδα-Αρκαδία(Νομός); Sex discrimination; Glass cliff (Employment discrimination); Bank employees-Greece-Arcadia(County); Γυάλινη οροφή; Έμφυλες διακρίσεις; Πρόθεση αποχώρησης; Εργασιακή εμπλοκή; Τραπεζικός κλάδος; Glass ceiling; Gender discrimination; Intention to leave; Work engagement; Banking industry