Η δημιουργία του κράτους σύμφωνα με τους Χομπς, Λοκ και Ρουσσώ - Παπαθεοφάνους, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η προσέγγιση της έννοιας του κράτους και κυρίως της διαδικασίας μέσω της οποίας δημιουργήθηκε ο θεσμός της πολιτικής κοινωνίας, υπό το πρίσμα των θεωριών τριών σπουδαίων φιλοσόφων της νεωτερικής εποχής. Ο Τόμας Χομπς, ο Τζων Λοκ και ο Ζαν - Ζακ Ρουσσώ, μέσα από τα σημαντικά έργα τους, ανέπτυξαν πρωτοποριακές για την εποχή τους θεωρίες σχετικά με το κράτος, τον ρόλο του και τον τρόπο λειτουργίας του. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις βασικές αρχές των θεωριών αυτών και θα επιχειρήσουμε να τις προσεγγίσουμε τόσο συγκριτικά μεταξύ τους όσο και βάσει της απήχησης που έτυχαν στην εποχή τους αλλά και στη σημερινή εποχή. Η ανάλυσή μας θα αρχίσει, για κάθε έναν φιλόσοφο ξεχωριστά, από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο άνθρωπος πριν από την ύπαρξη της πολιτικής κοινωνίας. Ακολούθως, θα εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν τον άνθρωπο να εξέλθει από την κατάσταση αυτή και να επιδιώξει τη δημιουργία της πολιτικής κοινωνίας. Στη συνέχεια θα εστιάσουμε στην ίδια την πολιτική κοινωνία - με την έννοια του κράτους - και στα χαρακτηριστικά που της προσδίδει ο κάθε φιλόσοφος. Τέλος, θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τις σύγχρονες διαστάσεις των πολιτικών αυτών θεωριών.
The foundation of the state in view of Hobbes, Locke and Rousseau
Keywords: Κράτος; Πολιτική επιστήμη; Hobbes, Thomas; Locke, John; Rousseau, Jean-Jacques; Κράτος; Πολιτική επιστήμη; Κριτική θεωρία