Η εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στο Δήμο Κομοτηνής – Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και προτάσεις βελτίωσης - Τσοχατζής, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών για την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών οδηγούν στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στους δημόσιους οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους. Μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εφαρμογή των βασικών αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, η οποία αν και αποτελεί σχετικά μία νέα προσέγγιση της διοικητικής επιστήμης, ωστόσο διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την επιτυχή λειτουργία των οργανισμών με επίκεντρο πάντα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών. Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Κομοτηνής αναφορικά με την εφαρμογή των βασικών αρχών της ΔΟΠ, ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία με την επεξεργασία και ανάλυση των οποίων να υποδειχθούν γενικές κατευθυντήριες γραμμές και προτάσεις βελτίωσης, οι οποίες θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό του Δήμου σε έναν οργανισμό παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η μεθοδολογία εκπόνησης της εργασίας συνίσταται στην αναζήτηση, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών όπως αυτά προκύπτουν από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, και σε πρωτογενή έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από το σύνολο των Ανώτερων Διοικητικών Στελεχών του Δήμου. Η σκοπιμότητα της παρούσας εργασίας έγκειται στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου, στη διαπίστωση της ποιότητας της υπάρχουσας ηγεσίας, αλλά και στην κατανόηση του καθοριστικού ρόλου που καλείται να παίξει αυτή στην προώθηση και καθιέρωση μίας κουλτούρας ποιότητας στον οργανισμό, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλών ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Total Quality Management application in the Komotini municipality – An appraisal of the present situation and improvement suggestions
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ιδιωτικός τομέας; Δημόσιος τομέας; Ποιοτικές υπηρεσίες; Οφέλη