Όψεις Οικονομικού Αλφαβητισμού: Μια Εμπειρική Διερεύνηση - Δραγατάκη, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη μελέτη του οικονομικού αλφαβητισμού, ενός σύγχρονου κοινωνικοοικονομικού φαινομένου, που επηρεάζει την οικονομική ευημερία των ατόμων και ολόκληρης της κοινωνίας. Σκοπός της είναι να διερευνήσει τον βαθμό εξοικείωσης των ατόμων με βασικές οικονομικές έννοιες, την εφαρμογή της οικονομικής γνώσης στην πράξη, τις πηγές πληροφόρησης που διαμορφώνουν την οικονομική τους παιδεία και τη δημογραφική διαφοροποίηση του οικονομικού αλφαβητισμού. Σε θεωρητικό επίπεδο, αναλύονται οι ορισμοί, η σημασία και τα εργαλεία μέτρησης του οικονομικού αλφαβητισμού, καθώς και οι παράγοντες που τον επηρεάζουν. Παράλληλα, παρουσιάζονται τα οφέλη, τα εμπόδια και οι πολιτικές στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική γνώση. Η εμπειρική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ενηλίκων στην Ελλάδα, με χρήση ερωτηματολογίου και ανάλυση δεδομένων μέσω SPSS. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, παρά τη βασική εξοικείωση με οικονομικές έννοιες, υπάρχουν ελλείψεις στην κατανόηση και εφαρμογή τους. Οι κύριες πηγές πληροφόρησης είναι ανεπίσημες, γεγονός που επηρεάζει την εγκυρότητα της γνώσης, ενώ παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ. Η εργασία καταλήγει ότι η ανάπτυξη του οικονομικού αλφαβητισμού είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οικονομικής ζωής και της κοινωνικής ευημερίας. Προτείνεται η προώθηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και η υιοθέτηση στρατηγικών που προάγουν την οικονομική εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο ενημερωμένης και ανθεκτικής κοινωνίας με υψηλή ποιότητα ζωής.
Aspects of Financial Literacy: An Empirical Investigation
Αριθμός Εισαγωγής: 014093 cd
Keywords: Οικονομικός αλφαβητισμός -- Ελλάδα; Οικονομική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Οικονομική -- Κοινωνιολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Οικονομική της ευημερίας -- Ελλάδα; Οικονομικός αλφαβητισμός; Χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός; Χρηματοοικονομική εκπαίδευση; Κοινωνική ευημερία; Οικονομική ανάπτυξη; Economic alphabetism; Financial literacy; Financial education; Social well-being; Economic development