Στρατηγική - Πολιτική βιώσιμου τουρισμού και διαχείριση υπερτουρισμού - Πατεράκης, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα έρευνα εμβαθύνει στο πολύπλευρο πεδίο του βιώσιμου τουρισμού, διερευνώντας τον ρόλο του στην εξισορρόπηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης του περιβάλλοντος, της κοινωνικοπολιτιστικής ακεραιότητας και της οικονομικής ευημερίας. Σε μια εποχή όπου τα παγκόσμια ταξίδια έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη προσέγγιση του τουρισμού δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Η μελέτη περιηγείται στις βασικές αρχές και πρακτικές που ορίζουν τον βιώσιμο τουρισμό, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητές του να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, να προωθήσει τον πολιτιστικό σεβασμό και την ευαισθησία και να συμβάλει στην οικονομική ευημερία των κοινοτήτων υποδοχής. Μέσα από έναν διεπιστημονικό φακό, η έρευνα αυτή εξετάζει τις στρατηγικές διατήρησης του περιβάλλοντος που εφαρμόζονται στον αειφόρο τουρισμό, εστιάζοντας στη διαχείριση των πόρων, τη μείωση της ρύπανσης και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα, διερευνά τη σημασία του πολιτιστικού σεβασμού και της ευαισθησίας, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους ο υπεύθυνος τουρισμός εμπλέκεται και διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά των κοινοτήτων προορισμού. Επιπλέον, η μελέτη διερευνά την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει δίκαια οικονομικά οφέλη για τους τοπικούς πληθυσμούς, να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Η έννοια της συμμετοχής και της ενδυνάμωσης της κοινότητας αναδεικνύεται ως κεντρικό θέμα, τονίζοντας τη σημασία της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς. Η παρούσα έρευνα υποστηρίζει μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του βιώσιμου τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των διαστάσεων, η διατριβή στοχεύει να παράσχει ιδέες και συστάσεις που συμβάλλουν στην προώθηση των πρακτικών βιώσιμου τουρισμού, προωθώντας τελικά έναν θετικό και διαρκή αντίκτυπο στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές προσπάθειες.
Strategy - Sustainable tourism policy and hypertourism management
Αρ. Εισ.: 150 cd
Keywords: Τουρισμός; Τουριστική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Βιώσιμος τουρισμός; COVID-19 Πανδημία, 2020; Τουρισμός -- Επιδράσεις και αλλαγές -- Ελλάδα; Τουρισμός -- Περιβάλλον; Βιώσιμος τουρισμός; Βιωσιμότητα; COVID-19; Υπερτουρισμός; Sustainable tourism; Sustainability