Ίδρυση-δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Αρχείου στο Δήμο Πέλλας - Μπαμπαλής, Αλκιβιάδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αρχείο σημαίνει πληροφορία που καταγράφεται και διασώζεται. Σημαίνει μνήμη και ιστορία. Η αρχειοθέτηση στοιχείων, εγγράφων, φωτογραφιών, αντικειμένων, δίνει την δυνατότητα να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και αποτελεί πηγή πληροφοριών για ερευνητές και ιστορικούς. Από την άλλη η πληροφορία είναι το στοιχείο που ενημερώνει, που βοηθάει κάποιον να γνωρίζει. Κάποιοι ταυτίζουν την πληροφορία με τη γνώση. Η διαφορά τους είναι πως η γνώση είναι συνδυασμός αξιών, εμπειριών και πληροφοριών. Η πληροφορία όμως είναι πολύπλευρη και αφορά γεγονότα, πρόσωπα, ιδέες, έννοιες και αντικείμενα. Ωστόσο ζούμε στην εποχή της ραγδαίας παραγωγής πληροφοριών και αδυνατούμε να κρατήσουμε στοιχεία ενήμερα στοιχεία του παρόντος ή του παρελθόντος. Η σύγχρονη κοινωνία μας όμως, ανήκει στην Κοινωνία της πληροφορίας, που αναζητά την παραγωγή, την διανομή και την χρήση της έγκυρης πληροφορίας ειδικά σε ότι αφορά την ιστορία ενός τόπου και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η δημιουργία ενός ψηφιακού – ιστορικού αρχείου στον δήμο Πέλλας, δίνει την ευκαιρία στον πολίτη να συμμετέχει, να προτείνει, να ερευνήσει και να προβάλει στοιχεία για την πορεία της περιοχής. Απαιτεί ελάχιστη χρηματοδότηση και λειτουργεί μελλοντικά ως εργαλείο γνώσης και ενημέρωσης προς την δημοτική αρχή. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν και να προστατευτούν, μέσω ψηφιοποίησης διάσπαρτα τμήματα της ιστορίας και της ανάπτυξης ενός τόπου και που θα συμβάλουν στην έρευνα και πληροφορία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και τον απλό πολίτη που θα μπορεί να έχει επαφή με μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα. Η ψηφιοποίηση εγγράφων, αρχείων, φωτογραφιών, αξιόλογων συλλογών, ανοίγει τον δρόμο της πληροφορίας και της πρόσβασης στην ανάκτηση στοιχείων που θα χάνονταν λόγω παλαιότητας. Τα τεκμήρια μετατρέπονται από αναλογικά σε ψηφιακά και δημιουργείτε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη αρχείου που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη στο χρόνο του δήμου Πέλλας.
Keywords: Ελλάδα--Ιστορία--Δήμος Πέλλας; Ψηφιακό αρχείο; ψηφιοποίηση; βάσεις δεδομένων; ιστορικό αρχείο; μεταδεδομένα; ψηφιακό μουσείο; μουσείο; ηλεκτρονική διακυβέρνηση