Trafficking: Εμπόριο λευκής σαρκός και ηθική - Ποθουλάκη, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Στην παρούσα μελέτη θίγεται η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις γυναίκες θύματα του trafficking, οι οποίες έχουν απαχθεί, εκμεταλλευτεί, βιαστεί, υποστεί ξυλοδαρμό, τρομοκρατηθεί, εξαπατηθεί, κρυφτεί, απομονωθεί, απειληθεί, υποστεί καταχρήσεις, εξαναγκασθεί και σε κάποιες περιπτώσεις δολοφονηθεί. Το εμπόριο λευκής σαρκός είναι μια σύγχρονη μορφή δουλείας, που περιλαμβάνει την πάσης φύσης εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου- γυναικείου σώματος, αποτελώντας έτσι μία από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η εμπορία ανθρώπων (trafficking in human beings) είναι ένας σύγχρονος όρος που αποδίδεται σε ένα φαινόμενο που έχει αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας: τη δουλεία. Η χαρτογράφηση του πεδίου της εγείρει ερωτήματα όπως: Ποιες και πόσες γυναίκες διακινούνται; Με ποιο τρόπο; Για ποιο λόγο; Ποιες γυναίκες γίνονται αντικείμενο εμπορίας και συνεχούς εκμετάλλευσης; Ποιες πανανθρώπινες αξίες αμαυρώνονται; και ποια ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται; Θα εστιάσουμε στην εσωτερική πραγματικότητα της παράνομης σωματεμπορίας η οποία περιλαμβάνει: α) το τεράστιο κέρδος για τον σωματέμπορα, β) τη χρήση της εκμεταλλευόμενης γυναίκας ως ένα αντικείμενο συνεχούς κατανάλωσης, γ) τη δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από συστηματική και οργανωμένη βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, καθώς το εμπόριο λευκής σαρκός και κατ’ επέκταση η κακοποίηση των θυμάτων δεν αποτελεί στιγμιαία πράξη βίας, αλλά περιλαμβάνει εγκλήματα όπως είναι τα βασανιστήρια, ο βιασμός, η απαγωγή και η εκούσια καταστροφή της ανθρώπινης νόησης. Αφού κάνουμε σαφές το θέμα μας, θα προβάλουμε τέσσερις πρόσφατες μαρτυρίες θυμάτων και θα εστιάσουμε στο νομοτυπικό και θεσμικό πλαίσιο τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θα κλείσουμε με το «Ηθικό» κομμάτι της μελέτης και τα αποτελέσματα της εμπειρικής μας έρευνας.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας
Keywords: Εμπορία ανθρώπων -- Κοινωνικές απόψεις; Εμπορία ανθρώπων -- Δίκαιο και νομοθεσία; Ηθική; Trafficking; Εμπορία λευκής σάρκας; Νομικό πλαίσιο; Ηθική και trafficking