ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ - Καραΐσκος, Λεωνίδας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διδακτορική αυτή διατριβή διερευνά την συμβολή της κινητικής αναψυχής και της δια βίου άσκησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και στη συνολική αυτοαποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών και διοικητικών στελεχών φυσικής αγωγής. Το δείγμα αποτελείται από 346 εκπαιδευτικούς και 54 διοικητικά στελέχη, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα εύρος δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω τυποποιημένων ερωτηματολογίων, ενώ η ανάλυση έγινε με τη χρήση παραμετρικών και μη παραμετρικών στατιστικών μεθόδων. Οι διαδικασίες ανάλυσης περιελάμβαναν t-test, ανάλυση διακύμανσης μιας κατεύθυνσης (ANOVA), αναλύσεις συσχέτισης Pearson και Spearman, καθώς και ιεραρχική πολυμεταβλητή παλινδρόμηση. Η αξιοπιστία των εργαλείων μέτρησης ελέγχθηκε μέσω του δείκτη Cronbach’s alpha, με την πλειονότητα των κλιμάκων να εμφανίζουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας (α > 0.8). Για τον έλεγχο και την εκτίμηση των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μεταβλητών που χρησιμοποιήθηκαν έγινε χρήση Μοντέλων Γραμικών Εξισώσεων (Structural Equation Modeling - SEM). Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν θετική συσχέτιση μεταξύ της ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης, της βελτίωσης των σχέσεων εκπαιδευτικών-μαθητών και της ενίσχυσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα δια βίου άσκησης εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας και ανώτερες ικανότητες διαχείρισης τάξης. Παράλληλα, τα διοικητικά στελέχη φυσικής αγωγής εμφανίζουν ισχυρές διοικητικές, διαπροσωπικές και αντιληπτικές δεξιότητες, καθώς και θετική στάση απέναντι στην ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ICT) στις ηγετικές τους πρακτικές. Τα αποτελέσματα που παρατίθενται αναφέρονται σε μια ανάλυση δομικής εξίσωσης (Structural Equation Modeling - SEM), όπου αξιολογείται η επίδραση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων (Communication Skills) στην ενσυναίσθηση (Empathy) και σε μεταβλητές όπως η διαχείριση τάξης (Classroom Management), οι διδακτικές στρατηγικές (Instructional Strategies), η αφοσίωση των μαθητών (Student Engagement) και η εγγύτητα των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους (Closeness). Η μελέτη καταλήγει ότι η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η εγγύτητα σχέσης και η ηγεσία των στελεχών Φυσικής Αγωγής καθώς και η εισαγωγή της ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας όσο και της δια βίου άσκησης αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την επαγγελματική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της φυσικής αγωγής. Η διατριβή προτείνει τη συστηματική ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών στις εκπαιδευτικές πολιτικές και στα πλαίσια επαγγελματικής κατάρτισης.
Modern Approaches to the Administration of Educational Organizations: Exploring Leadership and Teachers' Training Needs for Lifelong Exercise and Recreational Mobility
Keywords: Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Στάσεις; Εκπαιδευτική ηγεσία; Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Αναψυχή - Διοίκηση και οργάνωση; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση; Φυσική αγωγή - Έρευνα; Physical education teachers - Training of; Physical education teachers - Attitudes; Educational leadership; School management and organization; Recreation - Management; Physical education and trainin; Physical education - Research; Κοινωνικές Δεξιότητες; Δια βίου άσκηση; Ψυχαγωγική φυσική δραστηριότητα; Εκπαιδευτική ηγεσία; Εκπαίδευση εκπαιδευτικών; Κοινωνικές δεξιότητες; Lifelong exercise; Recreational physical activity; Educational leadership; Teacher education; Social skills