Η κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η περίπτωση του Δήμου Ελευσίνας. - Γεωργουλέα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η κοινωνική πολιτική των Δήμων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Βασικός σκοπός είναι η αποτίμηση της συμβολής της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση συνέπεσαν χρονικά με την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης, οι διαμορφούμενες κοινωνικές συνθήκες έθεσαν νέες προκλήσεις για τους Δήμους. Στην περίοδο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και ταυτόχρονης αύξησης της ζήτησης σε παροχές κοινωνικής προστασίας οι δήμοι καλούνται να καλύψουν πλήθος αναγκών. Μέσα από τη διερεύνηση των κοινωνικών δομών και των παροχών κοινωνικής προστασίας επιχειρείται η μελέτη της συμβολής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην παροχή κοινωνικής πολιτικής. Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει βιβλιογραφική έρευνα, έρευνα της οικείας νομοθεσίας, διαδικτυακή έρευνα και ποιοτική έρευνα με ημιδομημένες συνεντεύξεις με στελέχη του δήμου Ελευσίνας, ως παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής. Ειδικότερα εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τις δυνατότητες των δήμων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, αφενός σε σχέση με την υποχρέωση για περιστολή δαπανών και την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, αφετέρου με την αύξηση της ζήτησης για παροχές κοινωνικής προστασίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όλα τα παραπάνω με την παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» που είχε σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά σχεδόν του συνόλου των παροχών κοινωνικής πρόνοιας στους δήμους. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται θέματα που αφορούν στην ετοιμότητα των ΟΤΑ να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των δράσεων κοινωνικής πολιτικής στη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΟΤΑ μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις, να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, μέσα από σωστό προγραμματισμό και σωστή αξιοποίηση των υλικών και ανθρώπινων πόρων τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012134-012135 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική προστασία; Τοπική αυτοδιοίκηση; Οικονομική κρίση; Δήμος Ελευσίνας; Social policy; Social protection; Local government; Economic crisis; Municipality of Elefsina