Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου - ΖΩΣΙΜΑ, ΜΑΡΙΑ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει μεγάλη επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας και αντανακλά το επίπεδο της οικονομικής ευημερίας, μια και έχει μεγάλη συσχέτιση με την φάση του οικονομικού κύκλου της οικονομίας. Η χώρα μας εξήλθε από μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία άφησε έντονα σημάδια και στον κατασκευαστικό κλάδο. Μεγάλα έργα υποδομής σταμάτησαν και πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η εργασία αυτή μελέτησε την πορεία των οικονομικών καταστάσεων πέντε μεγάλων ελληνικών εταιριών και δύο μεγάλων διεθνών εταιριών του κατασκευαστικού κλάδου. Χρησιμοποιήθηκε διαχρονική-οριζόντια και ανάλυση και ανάλυση κοινού μεγέθους, σε συνδυασμό με ανάλυση αριθμοδεικτών, για μια περίοδο πέντε ετών, από το 2016 έως και το 2020. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, λήφθηκαν από τις δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις, καταστάσεις και ανακοινώσεις των εταιριών. Από την εργασία προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στους ισολογισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσπάθεια εξυγίανσης κατά την πενταετία που εξετάστηκε. Βασικό εύρημα αφορούσε την υψηλή δανειακή επιβάρυνση και την προσπάθεια χρονικής μετάθεσης της αποπληρωμής των χρεών στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Διαπιστώθηκε επίσης έντονη διαφοροποίηση στην πορεία προς την οικονομική εξυγίανση και την κερδοφορία. Αντίθετα, σταθερή πορεία παρουσίασε η μεγαλύτερη σε τζίρο, κατασκευαστική εταιρία στον κόσμο, η οποί επίσης μελετήθηκε. Η διαχείριση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν ήταν αποδοτική, με την χρονική διάρκεια είσπραξης να είναι μικρότερη από την μέση διάρκεια εξόφλησης των υποχρεώσεων. Λέξεις κλειδιά: Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων, Ρευστότητα, Αποδοτικότητα, Φερεγγυότητα
Μ.Δ.Ε. 352
Keywords: Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων, Ρευστότητα, Αποδοτικότητα, Φερεγγυότητα