Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Δημοκρατικού κράτους. Ευκαιρίες και κίνδυνοι. - Καραμπούλη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και η εντατικοποίηση της υιοθέτησης ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, οι μεταφορές και ο δημόσιος τομέας θέτουν σοβαρές προκλήσεις στις κυβερνήσεις καθώς πρέπει να διαχειριστούν την κλίμακα και την ταχύτητα των μεταβάσεων που συντελούνται σε επίπεδο κοινωνίας και τεχνολογίας. Η διακυβέρνηση της ΤΝ είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πραγματεύεται το παρόν πόνημα. Τα νέα ευφυή συστήματα της ΤΝ προσφέρουν ευκαιρίες για αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ποιότητας ζωής, αλλά ενέχουν επίσης απρόβλεπτες συνέπειες, οι οποίες οδηγούν σε νέες μορφές κινδύνων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς συνέπειες, οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος τους κινδύνους που αναδύονται, αναπτύσσοντας ρυθμιστικές διαδικασίες και νέες μορφές διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η παρούσα εργασία στο εισαγωγικό μέρος κάνει μια ιστορική αναδρομή στις Βιομηχανικές Επαναστάσεις, καταλήγοντας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ανάδυση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται το εννοιολογικό πλαίσιο της ΤΝ και οι εφαρμογές της σε τομείς που αφορούν τη διακυβέρνηση όπως η υγειονομική περίθαλψη σε γηράσκουσες κοινωνίες και η δημόσια ασφάλεια μέσα από σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επιχειρείται η ανάλυση της επίδρασης της ΤΝ στη φιλελεύθερη Δημοκρατία και η ανάγκη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης ΤΝ. Στο τρίτο κεφάλαιο, συνοψίζονται τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί για την παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ δεδομένης της αυξανόμενης πολυπλοκότητας, η ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών καθώς και η ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Artificial Intelligence in the service of the democratic state. Opportunities and risks.
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Τεχνητή Νοημοσύνη; Μηχανική Μάθηση; Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση