Η εξέλιξη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα από το 2019, στάσεις και αντιλήψεις των φορέων και προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, νομικό πλαίσιο και πολιτικές αντιμετώπισης - Πολίτου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της εξέλιξης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα από το 2019, οι στάσεις και οι αντιλήψεις των φορέων και των προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, το νομικό πλαίσιο και οι πολιτικές αντιμετώπισης. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη σχέση μεταξύ της βίας με βάση το φύλο και των καταστάσεων κρίσης, την περίοδο COVID-19 και την έμφυλη βία, την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατά τη διάρκεια του COVID-19. Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα από το 2019, τα επιδημιολογικά στοιχεία και τους τρόπους αντιμετώπισης. Το εν λόγω κεφάλαιο περιλαμβάνει την έμφυλη βία στην Ελλάδα, τα δεδομένα έμφυλης βίας στην Ελλάδα από το 2019, ακολουθεί το νομικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, η νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, οι πολιτικές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα και οι πολιτικές που εφάρμοσε η Ελλάδα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας αποτελεί το ερευνητικό μέρος, όπου παρουσιάζεται η μεθοδολογία που επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω έρευνα. Στο επόμενο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί η ερμηνεία αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει το κεφάλαιο συμπερασμάτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013636 cd
Keywords: Οικογενειακή βία -- Ελλάδα; Οικογενειακή βία -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Θύματα οικογενειακής βίας -- Ελλάδα -- Κυβερνητική πολιτική; Μη κυβερνητικές οργανώσεις -- Ελλάδα; Ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο του COVID-19; Νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα; Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως; Domestic violence during the period of COVID-19; Legislation to address domestic violence in Greece; Increase in incidents of domestic violence world