Η θεατρική αγωγή ως μέσον ενδυνάμωσης της ικανότητας για διερευνητική μάθηση των μαθητών της Δ΄ Δημοτικού - Γιαννοπούλου, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι να αναδειχθεί ότι οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση που χρησιμοποιούνται στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, συμβάλλουν στην ομαδοσυνεργατική και βιωματική προσέγγιση λογοτεχνικών, ιστορικών και άλλων κειμένων από μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και ενδυναμώνουν την ικανότητα των μαθητών για αυτόνομη διερευνητική μάθηση. Στην παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σύγκριση των αποτελεσμάτων της εναλλακτικής μεθοδολογίας της διερευνητικής μάθησης μέσω της Θεατρικής Αγωγής με τα αποτελέσματα ενός «παραδοσιακού» τρόπου διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Θεατρικής Αγωγής. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το κατάλληλο μαθησιακό πλαίσιο ώστε οι μαθητές να λειτουργήσουν ως ερευνητές μέσω των τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και με βάση τις αρχές της διερευνητικής μάθησης. Στο πλαίσιο των διδακτικών παρεμβάσεων της έρευνας δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνούν το ιστορικό πλαίσιο και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που σχετίζονται με ένα λογοτεχνικό κείμενο, αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες που ενυπάρχουν σε αυτό, με απώτερο στόχο να αποκτήσουν τεχνικές διερευνητικής μάθησης, ταυτόχρονα να αποκτήσουν γνωστικές δεξιότητες και να ανατροφοδοτηθούν θετικά κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Με βάση το γεγονός ότι οι μαθητές πραγματοποιούν τις δραστηριότητες της θεατρικής έκφρασης σύμφωνα με τις αρχές της ομαδοσυνεργατικής και βιωματικής μάθησης, αποκτούν ενθουσιώδη κίνητρα για την αυτονόμησή τους στη διερευνητική μάθηση, ενισχύεται η αυτοεικόνα τους και η αναπαράσταση ενός λογοτεχνικού κειμένου που αφορά θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους μαθητές μέσω των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων συμβάλλει στη νοηματοδότησή του. Τα προαναφερόμενα μελετήθηκαν μέσω ενός οιονεί πειραματικού σχεδιασμού. Για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τέσσερα Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα με θεατρικές τεχνικές που βασίστηκαν στις αρχές της διερευνητικής μάθησης και εφαρμόστηκαν στο μονόωρο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Η εν λόγω έρευνα ήταν ποσοτική, διήρκησε έξι μήνες και ο ερευνητικός πληθυσμός της ήταν εκατόν εξήντα δύο (162) μαθητές της Δ΄ τάξης ενός μεγάλου ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Αττικής. Το πρόγραμμα της έρευνας υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και τα αποτελέσματα που προέκυψαν αναλύθηκαν στο σύστημα SPSS και έδειξαν ότι μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τα Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα, η ικανότητα των μαθητών της πειραματικής ομάδας, όσον αφορά στην αυτόνομη διερευνητική μάθηση, βελτιώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την ικανότητα των μαθητών της ομάδας ελέγχου που διδάχθηκε τα ίδια θέματα με τον «παραδοσιακό» τρόπο.
Theatrical education as a means of strengthening the capacity for inquiry-based learning at the forth-grade Primary School pupils
Keywords: Θεατρική αγωγή; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Διερευνητική μάθηση; Θεατρική αγωγή; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Διερευνητική μάθηση