Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η συμβολή των Ευρωπαϊκών Συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ (Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) - Τοπαλίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στο πολυδιάστατο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα, καθίσταται για τις ΜμΕ όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη συνεχούς επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών τους στόχων και των διαδικασιών διαμόρφωσης και επιλογής της στρατηγικής τους. Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσο μία ΜμΕ θα καταφέρει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό, είναι τόσο το μέγεθος της προσπάθειας που θα καταβάλει για την επιχειρησιακή ανάπτυξη της όσο και ο βαθμός στον οποίο θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους πελάτες της. Για να επιτευχθεί αυτό, επιδιώκεται μέσω εξειδικευμένων επιχειρησιακών διαδικασιών η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα και η προσφορά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Απώτερος στόχος τους, η ανάπτυξη μιας κερδοφόρας εξωστρεφούς στρατηγικής πωλήσεων που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστική τους θέσης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά και την εξασφάλιση της μακροχρόνια βιωσιμότητας τους. Το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την επανεκκίνηση της εγχώριας οικονομίας, με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιτυγχάνεται πέραν των υπολοίπων Δράσεων του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του βιώσιμου χαρακτήρα των ΜμΕ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Επιδιώκοντας οι ΜμΕ την επιχειρησιακή ανάπτυξη, καλούνται να αναπροσαρμόσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους, επενδύοντας στον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους και την χρήση και αξιοποίηση εξειδικευμένων εφαρμογών ΤΠΕ. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων-υπηρεσιών καθώς και η αύξηση του βαθμού τυποποίησης-πιστοποίησης των προϊόντων τους αποτελούν εξίσου σημαντικά πεδία επένδυσης που αποβλέπουν στην αναβάθμισή τους. Η ανάδειξη των πόρων και ικανοτήτων που συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας MμΕ, αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΜμΕ καθώς και τα βασικά επενδυτικά προγράμματα της τρέχουσας Προγραμματικής περιόδου, επιχειρήθηκε να διερευνηθεί ο ρόλος και η χρησιμότητα των υπό μελέτη πόρων και ικανοτήτων. Απώτερο στόχος, η διεξαγωγή βασικών συμπερασμάτων μέσω των οποίων αναδεικνύεται η σπουδαιότητα των συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και η σημαντική συμβολή τους, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών ΜμΕ.
Competitive advantage strategies. The contribution of the European Co-financed Operational Programs to strengthening the competitiveness of SMEs (Small and Medium Enterprises)
Μ.Δ.Ε. 112
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Ευρωπαϊκή Ένωση -- Προγράμματα -- Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης -- ΕΣΠΑ 2014-2020; Θεωρία πόρων και ικανοτήτων; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Ανταγωνιστική στρατηγική; Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Μμε; Smes; Theory of resources and capabilities; Strategic management; Competitive advantage; Competitive strategy; European co-financed operational programs; Smes efficiency