Το Θέατρο της Επινόησης ως μέσο ενίσχυσης της Ψυχικής Ανθεκτικότητας σε ομάδα ενηλίκων. - Διαμαντοπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει, εάν η συμμετοχή σε θεατρικά εργαστήρια που εφαρμόζουν μεθόδους του θεάτρου της επινόησης, μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχική ανθεκτικότητα ενήλικων ατόμων. Τα θεατρικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, στην πόλη της Γρανάδας, από τις 04/10/2019 έως τις 24/01/2020 και συγκεκριμένα στον χώρο του Centro Civico Marques de Mondejar και στα πάρκα Carmen De Los Martires και Paseo De la Bomba. Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 18–13 γυναίκες και 5 άνδρες–μεταξύ 25 και 55 ετών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δώδεκα(12) θεατρικές παρεμβάσεις διάρκειας περίπου δύο ωρών. Η συλλογή των ποσοτικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το ερωτηματολόγιο της Κλίμακας Ανθεκτικότητας Connor-Davidson [The Connor – Davidson Resilience Scale (CD-RISC)](2003), του οποίου οι ερωτήσεις ομαδοποιούνται σε πέντε διαφορετικούς παράγοντες της ψυχικής ανθεκτικότητας, ενώ για τη συλλογή των ποιοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η συμμετοχική παρατήρηση, το ημερολόγιο του ερευνητή και οι ομαδικές συνεντεύξεις. Η επεξεργασία των ποσοτικών δεδομένων διεξήχθη με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS, ενώ για την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της θεματικής ανάλυσης και της εμπειρικά θεμελιωμένης θεωρίας. Η ποσοτική ανάλυση κατέδειξε ότι η συμμετοχή στις θεατρικές παρεμβάσεις επέδρασε θετικά σε τρεις από τους πέντε παράγοντες του ερωτηματολογίου. Οι παράγοντες αυτοί είναι: «Επιτυχής προσαρμογή στις αλλαγές και ασφαλείς σχέσεις» «Προσωπική Επάρκεια, επιμονή και υψηλά κριτήρια» και «Έλεγχος». Από την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων προέκυψε, ότι παράμετροι της ψυχικής ανθεκτικότητας, όπως η αυτοπεποίθηση, η δημιουργικότητα, η αυτογνωσία και η βίωση θετικών συναισθημάτων, βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό μετά τις θεατρικές παρεμβάσεις. Επομένως, η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει τεχνικές του θεάτρου της επινόησης, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας ενήλικων ατόμων.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θέατρο της επινόησης; Ψυχική ανθεκτικότητα; Μεικτή έρευνα; Δημιουργικότητα; Αυτοσχεδιασμός; Συνεργασία; Αυθορμητισμός; Ενήλικες; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θέατρο της επινόησης; Ψυχική ανθεκτικότητα; Μεικτή έρευνα; Δημιουργικότητα; Αυτοσχεδιασμός; Συνεργασία; Αυθορμητισμός; Ενήλικες