Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) - Κανελλοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν μορφές συνεργασίας μεταξύ του Δημοσίου του Ιδιωτικού τομέα, που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της παροχής υποδομών και στρατηγικών δημόσιων υπηρεσιών. Οι ΣΔΙΤ, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα από τη μια πλευρά και και από τη άλλη θεωρούνται ένα αρκετό σημαντικό μέσο για την αύξηση της πειθαρχίας στα πλαίσια των δημόσιων συμβάσεων. Οι ΣΔΙΤ έχουν μακρά ιστορία σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τη δεκατία του 1950 και του 1960, αλλά έγιναν δημοφιλέστερες στη δεκαετία του '80. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΣΔΙΤ περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση,το σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανακαίνιση, τη διαχείριση ή τη συντήρηση ενός περιουσιακού στοιχείου υποδομής του Δημοσίου, ενώ σε άλλες, ενσωματώνουν την παροχή μιας υπηρεσίας που παρέχεται παραδοσιακά από δημόσιους φορείς. Παρά το ό,τι η κύρια εστίαση των ΣΔΙΤ είναι η προώθηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του καταμερισμού των κινδύνων και της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα, μπορούν επίσης να ανακουφίσουν την άμεση πίεση στα δημόσια οικονομικά. Με τη σειρά του, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα σε ένα έργο μπορεί να προσφέρει σημαντικές διασφαλίσεις για τους ιδιώτες επενδυτές, ιδίως τη σταθερότητα των μεγάλων Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ως ΣΔΙΤ, όπως περιγράφονται από τον Ν.3389/2005, αρ.1 παρ.2, «νοούνται οι συμφωνίες συνεργασίας από επαχθή αίτια οι οποίες προσλαμβάνουν τον τύπο της έγγραφης σύμβασης και συνάπτονται μεταξύ ενός Δημόσιου Φορέα και ιδιωτικών Νομικών Προσώπων, για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών […]».Οι ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, αυξήθηκαν ουσιαστικά μέχρι το έτος 2008, όπου έπειτα υπήρξε μια δραστική μείωση τόσο του αριθμού, όσο και της αξίας των ΣΔΙΤ. Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει το μεγαλύτερο μέρος ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη συνδυασμένη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στις ΣΔΙΤ. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται τα χαρακτηριστικά των ΣΔΙΤ, το νομοθετικό πλαίσιο, η κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ παραθέτονται και συγκεκριμένοι μελλοντικοί προβληματισμοί σχετικά με τις ΣΔΙΤ.
Μ.Δ.Ε. 237
Keywords: ΣΔΙΤ; Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα; Ευρώπη; Ελλάδα; Νομοθεσία