Ανταγωνιστικότητα και ΟΝΕ. Η περίπτωση της Γερμανίας και των χωρών του Νότου. (Ελλάδα) - Παναγοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Για να επιτευχθεί αυτό θα μελετηθούν μακροοικονομικοί δείκτες ορισμένων χωρών με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με την οικονομία της Γερμανίας. Θα εξεταστεί η ανταγωνιστικότητα, σε αυτές τις χώρες για να μελετηθεί αν η ανταγωνιστικότητα είναι ικανή συνθήκη για την οικονομική μεγέθυνση. Είναι αποδεκτό, ότι η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τον συνδυασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών που να στοχεύουν τόσο στην αναβάθμιση της οικονομικής και τεχνολογικής δομής μιας χώρας όσο και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα της εργασίας θα εστιάσει στην έννοια της ανταγωνιστικότητας καθώς και στους παράγοντες που λειτουργούν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα στη διαμόρφωση της. Αρχικά, με γνώμονα τη Διεθνή και Ελληνική Βιβλιογραφία θα εξεταστούν ενδελεχώς, το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας της ΟΝΕ και η επίδραση των οικονομικών μεταβλητών που καθορίζουν την ευστάθεια και αποτελεσματικότητα της, σε συνάρτηση με τις μεταβλητές που προάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία της κάθε χώρας. Τα εργαλεία για την προσπάθεια ανάλυσης της σχέσης μεταξύ της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Γερμανίας με τις χώρες του Νότου θα είναι κυρίως η μελέτη των παραγόντων που επιδρούν σ’ αυτή. Τα στοιχεία της έρευνας που θα βασιστούν στη μέτρηση και μελέτη ορισμένων δεικτών ανταγωνιστικότητας θα επικεντρωθούν κυρίως στην καινοτομία, την εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, την επιχειρηματικότητα, το ποσοστό των εισαγωγών και εξαγωγών, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την παραγωγικότητα. Η μεθοδολογία της συγκεκριμένης εργασίας, θα βασιστεί στη μελέτη και παράλληλα στη χρήση της περιγραφικής στατιστικής. Τα στοιχεία της μελέτης θα οδηγήσουν στην διεξαγωγή συμπερασμάτων και τα ευρήματα της θα παρέχουν χρήσιμες κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα.
Competitiveness in EMU. tHE CASE OF Germany and the xase of the countries of the South (Greece)
51
Keywords: Οικονομική Νομισματική Ένωση; Ανταγωνιστικότητα; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Γερμανία--Οικονομική πολιτική; Ανταγωνιστικότητα; Οικονομική Νομισματική Ένωση; Γερμανία; Ελλάδα