Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τις σχέσεις των γονιών και ο αντίκτυπος από τον ερχομό ενός παιδιού με πολλαπλές αναπηρίες - Σαράκη, Λαμπρινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Βασικός στόχος της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της ψυχοδυναμικής ανάπτυξης σχέσεων στην οικογένεια με έμφαση στις σχέσεις των γονέων και τους παράγοντες που εμπλέκονται με την έλευση ενός παιδιού με πολλαπλές αναπηρίες. Στις υποθέσεις ερευνητικής εργασίας διερευνήθηκε αν η ύπαρξη ενός πολυανάπηρου παιδιού επηρεάζει αρνητικά τη συζυγική ζωή και σε ποιο βαθμό. Επίσης , αν η σχέση των γονέων ενδυναμώνεται από την ύπαρξη του πολυανάπηρου παιδιού. Ακόμη, διερευνήθηκε, αν οι σχέσεις των γονιών επηρεάζονται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες. Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η μεθοδολογία είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η ομάδα στόχου αποτελείται από γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες και ενήλικες που έρχονται σε επαφές μαζί τους. Τα ποιοτικά δεδομένα συνελέγησαν με συνεντεύξεις διάρκειας 45- 60 λεπτών με συμμετέχοντες γονείς παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μέλη του συλλόγου <<Αμυμώνη>> (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες) και άλλοι. Το μεθοδολογικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι η ημιδομημένη συνέντευξη η οποία έγινε πρόσωπο με πρόσωπο στο σπίτι των συμμετεχόντων και βασίστηκε σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την ένταξη του παιδιού τους στην καθημερινότητα. Τα ποσοτικά δεδομένα συνελέγησαν με ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο ενηλίκων που δόθηκε εθελοντικά σε ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, όλοι μέλη του προσωπικού του Ειδικού Γυμνασίου -Λυκείου Ιλίου Κινητικά Αναπήρων Παίδων, αποτελούμενο από 11 ερωτήσεις LIKERT βασισμένες στις υποθέσεις. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, κατέδειξαν ότι πράγματι, η έλευση του ανάπηρου παιδιού μπορεί να οδηγήσει το γάμο ακόμη και σε διάλυση. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την ποιότητα της προϋπάρχουσας συζυγικής σχέσης, γι’ αυτό και υπάρχουν και πολλοί γονείς των οποίων η σχέση ενδυναμώνεται. Οι σχέσεις των γονιών, μάλιστα, επηρεάζονται και από εξωγενείς αλλά κυρίως από ενδογενείς παράγοντες.
Investigation of factors affecting the relationship between parents and the impact upon the arrival of a child with multiple disabilities
L' indagine dei fattori che influenzano le relazioni dei genitori e l' impatto della venuta di un bambino con disabilità multiple
Keywords: Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Οικογενειακές σχέσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες – Οικογενειακές σχέσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες; Οικογενειακές σχέσεις