Οικονομική Ανεξαρτησία και παροχή Τοπικών Δημόσιων Αγαθών - Κυριακίδου, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί θεμελιώδη θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και με νόμο προβλέπονται οι αρμοδιότητες που ασκούν για την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών και αγαθών προς τους πολίτες. Η εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας και η επάρκεια πόρων, είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά την διαχείριση των πόρων αυτών. Η σημερινή οικονομική θέση των Ο.Τ.Α., σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που συνεχώς αναπτύσσεται με την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές, δεν επιτρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα των τόπων τους. Η παραγωγική διαδικασία περιορίζεται στην εξασφάλιση ανταποδοτικών υπηρεσιών, κοινωνικών αγαθών και στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας των Ο.Τ.Α. . Η διαμόρφωση ισχυρών οικονομικά Ο.Τ.Α, αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικών αλλαγών.
Financial Independence and Local Government Goods
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική πολιτική--Ελλάδα; Τοπικές υποθέσεις; Οικονομική αυτοτέλεια; Εκχώρηση αρμοδιοτήτων