Πολιτική και Οικονομική Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Μία "αποκλίνουσα" συνύπαρξη - Βουτσινάς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως διαδικασία ανακύπτει από την ανάγκη συνεργασίας και οικοδόμησης ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ολοκλήρωση εμπεριείχε πρωτίστως δυο διαστάσεις: την πολιτική και την οικονομική. Ως πολιτική ολοκλήρωση νοείται η συνεργασία μέσω της δημιουργίας θεσμών και πολιτικών ασφάλειας, εσωτερικών υποθέσεων, δικαιοσύνης και συνταγματικής λειτουργίας. Η οικονομική ολοκλήρωση αφορά στην οικοδόμηση από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας/ένωσης μιας ελεύθερης μετακίνησης αγαθών και υπηρεσιών (Αγορά) καθώς και τη συνεργασία σε ζητήματα νομισματικής φύσης όπως το κοινό νόμισμα (ευρώ). Παρά τα σημαντικά βήματα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκείνη έλαβε χώρα με την πλάστιγγα να γέρνει εμφανώς υπέρ της οικονομικής παρά της πολιτικής ολοκλήρωσης. Ενώ δηλαδή ως διαδικασία όφειλε να προωθεί τη συνεργασία σε τομείς που αφορούν και τα δύο πεδία, αυτό δεν συνέβη με ισόρροπο τρόπο. Χαρακτηριστικά τη στιγμή που μετά την κοινή αγορά, η παραχώρηση εθνικού νομίσματος στο πλαίσιο του κοινού (ευρώ) γινόταν πραγματικότητα, η κοινή εξωτερική πολιτική έδειχνε να μη βρίσκει τον βηματισμό της. Τέλος, η διαπίστωση αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θωρακιστεί επαρκώς στην οικονομική κρίση που ξέσπασε μετά το 2007.
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική ενοποίηση; Ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα; Ευρώπη -- Οικονομική ολοκλήρωση; Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση; Πολιτική Ολοκλήρωση; Οικονομική Ολοκλήρωση; Ευρώ; Οικοδόμηση Ειρήνης