Η αποτελεσματικότητα της ηγεσίας και οι παράγοντες που την καθορίζουν. Case study: Τα στυλ ηγεσίας στο Δήμο Τρίπολης - Δερβίση, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η έννοια της ηγεσίας απασχόλησε διαχρονικά τους ερευνητές, οι οποίοι προσπάθησαν να την προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές γωνίες, με αποτέλεσμα σήμερα να δίνεται η εντύπωση ότι θα συναντήσουμε τόσες ερμηνείες της, όσοι είναι και οι ερευνητές που επιχείρησαν να την προσεγγίσουν. Το ενδιαφέρον αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, μία ομάδα εργαζομένων μπορεί να γίνει τόσο καλή, όσο καλή είναι η ηγεσία που της ασκείται. Ο ιδιωτικός τομέας είχε ανακαλύψει από νωρίς την αξία της ηγεσίας στην μεγιστοποίηση της παραγωγής, τα τελευταία χρόνια όμως ανάλογο ενδιαφέρον παρατηρείται και από τους δημόσιους οργανισμούς. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η διακρίβωση των εφαρμοζόμενων στυλ ηγεσίας στον Δήμο Τρίπολης, με την χρήση του πολυπαραγοντικού ερωτηματολογίου MLQ-5x των Bass και Avolio. Κύριος σκοπός της μελέτης είναι να προσδιοριστούν ποια είναι τα στυλ ηγεσίας που εφαρμόζονται περισσότερο στον οργανισμό και ποια είναι η συχνότητα εφαρμογής τους. Επιπλέον εξετάζεται κατά πόσο επηρεάζεται η άποψη των εργαζομένων σχετικά με την συχνότητα εφαρμογής των διαφόρων στυλ ηγεσίας, σε σχέση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους και την θέση τους στην ιεραρχική δομή του Δήμου. Η έρευνα αποτελείται από τρία κύρια μέρη. Στο πρώτο, αναλύεται η έννοια της ηγεσίας και παρουσιάζονται οι κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις της. Στο δεύτερο, αναλύονται τα δεδομένα της εμπειρικής μελέτης με την στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων του δείγματος. Ενώ στο τρίτο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα, οι περιορισμοί και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της παρούσας εργασίας έδειξε μια ισχυρή παρουσία μετασχηματιστικών συμπεριφορών, αλλά και μία σημαντική επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών στην αντιληπτή συχνότητα της παθητικής ηγεσίας.
Μ.Δ.Ε.428
Keywords: Ηγεσία; Δημόσια Διοίκηση —Μεθοδολογία; Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ελλάδα-Αρκαδία-Τρίπολη; Leadership; Public administration-Methodology; Local Government Organizations-Greece-Arcadia-Tripoli; Ηγεσία; Στυλ ηγεσίας; Θεωρίες ηγεσίας; MLQ-5X; Μετασχηματιστική ηγεσία; Συναλλακτική ηγεσία; Παθητική ηγεσία; Δημόσιος τομέας; ΟΤΑ; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Leadership; Leadership styles; Leadership theories; Transformational leadership; Transactional leadership; Passive leadership; Public sector; Local Municipal Authorities; Local government organizations