Η ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό στον δήμο Αρταίων - Παπασπύρου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας σχετίζεται με τον νομό της Άρτας και το πως προωθείται στη σημερινή εποχή η πολιτισμική του αξία μέσα από τα αξιοθέατα, καθώς και ποια είναι τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων. Το «city branding» της πόλης βασίζεται στα μουσεία, τα αξιοθέατα και την ιστορία (θρησκευτική και πολιτισμική), αλλά και στη στήριξη που θα μπορούσαν να δέχονται από τους αντίστοιχους οργανισμούς. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, η προσπάθεια προώθησης μιας μικρής επαρχιακής πόλης όπως η Άρτα έρχεται αντιμέτωπη με ποικίλες δυσκολίες που συνδέονται με διάφορους παράγοντες οι οποίοι θα αναφερθούν αναλυτικά στη συνέχεια. Σε αυτές τις δυσκολίες αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης αναφέρθηκαν διάφοροι άνθρωποι, τόσο πολιτικά πρόσωπα της περιοχής όσο και απλοί πολίτες που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται εθελοντικά στον τομέα του πολιτισμού, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην εκπόνηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε 2 βασικά μέρη και 6 κυρίως κεφάλαια. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 4 κεφάλαια. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά ο σκοπός της παρούσας εργασίας ενώ περιλαμβάνεται και η εισαγωγή. Στη συνέχεια, στο 2ο επιχειρείται η διατύπωση ενός ορισμού για τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα εξετάζεται η σημασία που κατέχει σήμερα για τους νέους, αλλά και η συμβολή αυτού στην οικονομία μέσω του πολιτιστικού τουρισμού. Το 3ο κεφάλαιο περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για την πόλη της Άρτας, σχετικές με την ιστορία της, τη γεωγραφική της θέση, αλλά και την εξέλιξη όλης της περιοχής αυτής με το πέρασμα των χρόνων. Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με την εισαγωγή της έννοιας του τουριστικού μάρκετινγκ, αλλά και τις προοπτικές εφαρμογής της στρατηγικής αυτής στην περίπτωση του νομού της Άρτας. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, σε αυτό και συγκεκριμένα στο 5ο κεφάλαιο, αναλύονται τα αίτια της περιορισμένης πολιτιστικής προώθησης της Άρτας στις μέρες μας ενώ γίνεται η απαρίθμηση των υφιστάμενων προβλημάτων. Επιπρόσθετα, παρατίθενται και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης μέσω του πολιτισμού. Τέλος, στο 6ο κεφάλαιο περιέχεται ο σχολιασμός των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, καθώς και τα εξαγόμενα συμπεράσματα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013887 cd
Keywords: Πολιτισμός -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική πολιτική -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Στρατηγικός σχεδιασμός -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τουρισμός -- Μάρκετινγκ -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κουλτούρα και τουρισμός -- Ελλάδα -- Άρτα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; City branding; Πολιτισμός; Προοπτικές ανάπτυξης; Άρτα; Τουρισμός; Culture; Prospects development; Arta; Tourism