Κοινωνική αξία/συνεισφορά των Κοιν.Σ.Επ. του Νομού Μαγνησίας και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Κασαπλέρη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Υπό το πρίσμα του διευρυμένου ρόλου της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που θέτει ολοένα αυξανόμενη οικονομική κρίση. Οι κοινωνικές ανάγκες που αναδύονται, ορίζουν νέες κοινωνικές επιταγές «υψηλού κόστους» τόσο σε οικονομικούς, όσο και σε ανθρωπίνους πόρους, παράλληλα με την συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και τον περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων προς του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). το οξύμωρο αυτό σχήμα απαιτεί συντονισμό ενεργειών κυρίως σε τοπικό επίπεδο και συνέργειες που αποσκοπούν στην ανακούφιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας μέσα από καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών με χαμηλό κόστος. Οι κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) συνιστούν επιχειρηματικά μοντέλα με ρητό κοινωνικό σκοπό. Μέσα από την επίτευξη της κοινωνικής τους αποστολής, καλούνται να παράγουν κοινωνική αξία και να επιλύσουν με καινοτόμο τρόπο κοιννωικά προβλήματα. Με βάση τον κοινό κοινωνικό ρόλο που υπηρετούν Ο.Τ.Α. και Κοιν.Σ.Επ., η μεταξύ τους συνέργεια και η δυνατότητα υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η αξιοποίησή τους ως μοχλούς συμβολής στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιβεβλημένη. Η εμπειρική έρευνα εστιάζει στη λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ. του Νομού Μαγνησίας. Μέσω του θεωρητικού πλαισίου της ερευνητικής μεθόδου της αλυσίδας κοινωνικής αξίας, επιδιώκει να απαντήσει τέσσερα (04) ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν: i) ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοιν.Σ.Επ. του Νομού Μαγνησίας και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους; Ii) ποιες είναι οι περιοχές/τομείς παραγωγής κοινωνικής αξίας από τις Κοιν.Σ.Επ. για την τοπική κοινωνία, iii) ποια είναι η κοινωνική αξία που παράγεται στα δομικά στοιχεία/πεδία της αλυσίδας αξίας των Κοιν.Σ.Επ.; iv) υποστηρίζονται οι Κοιν.Σ.Επ. από τους Ο.Τ.Α. και με ποιον τρόπο;
Social value/contribution of Social Cooperative Enterprises of the Prefecture of Magnesia & Local Government
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη; Αστική ανάπτυξη; Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις; Κοινωνική αξία; Αλυσίδα κοινωνικής αξίας; Τοπική βιώσιμη ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση