Μείωση αβεβαιότητας εφοδιαστικής αλυσίδας αναπτύσσοντας μοντέλα προβλέψεων, στρατηγικές προμηθειών και συστήματα ιχνηλασιμότητας αποθεμάτων. Μελέτη περίπτωσης σε βιομηχανία τροφίμων. - Βλαχογεώργος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Το επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα, και κατεπέκταση λόγω ποικίλων παραγόντων που παρουσιάζονται στη σύγχρονη εποχή, η αστάθεια στην αγορά αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η ζήτηση των τελικών προϊόντων, σε κάθε βιομηχανικό τομέα είναι απρόβλεπτη με μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ στο παρελθόν κινούνταν σε πιο σταθερά επίπεδα, και οι επιχειρήσεις μπορούσαν με ευέλικτο τρόπο να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελάτων διατηρώντας την κερδοφορία τους. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εφάρμοσε ποικίλες στρατηγικές ώστε να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά και κατεπέκταση το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, όπως η εξωτερίκευση της βιομηχανοποίησης (outsourcing) και η διαφοροποίηση των προϊόντων τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Όταν η ζήτηση του καταναλωτικού κοινού ήταν πιο σταθερή, αυτές οι πρακτικές ήταν αποτελεσματικές, αλλά δημιουργούσαν μία εφοδιαστική αλυσίδα ή οποία ήταν επιρρεπής σε διάφορες μορφές ρίσκου, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα εξυπηρέτησης πελατών, λόγω διαφόρων προβληματικών καταστάσεων, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πανδημία COVID-19, οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές. Λαμβάνοντας υπόψιν τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που επικρατούν στην σημερινή εποχή, πολλές εταιρείες αποφάσισαν να βελτιώσουν, να τροποποιήσουν και ακόμα να μετασχηματίσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα, και κατεπέκταση το μοντέλο λειτουργίας τους. Έτσι, εφαρμόζοντας λιτές (lean) πρακτικές στην παραγωγή τους, δημιουργώντας αυτοματοποιημένα προγνωστικά μοντέλα προσαρμοσμένα πάνω στις ανάγκες των πελατών τους, και μειώνοντας την προμηθευτική τους βάση, κατάφεραν να απλουστεύσουν την πολυπλοκότητα της εφοδιαστική τους αλυσίδας, μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία παρουσιάζει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης αποθεμάτων που έχουν εφαρμοστεί σε βιομηχανία τροφίμων, μειώνοντας τον προμηθευτικό κίνδυνο μέσω της δημιουργίας αυτοματοποιημένου μοντέλου προβλέψεων των πωλήσεων (MRP), ανάπτυξης στρατηγικών προμηθειών πρώτων υλών και ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας των αποθεμάτων μέσω της εφαρμογής συστήματος Warehouse Management (WMS) στην αποθήκη της εταιρείας. Επιπλέον, οι βέλτιστες πρακτικές που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται όπως αναφέρονται στην διπλωματική εργασία, έχουν σαν κύριο στόχο να εμπνεύσουν και άλλα στελέχη του χώρου να εφαρμόσουν παρόμοιες πρακτικές ώστε να μειώσουν την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Mitigation of uncertainty in supply chain developing predictive models, supply strategies and inventory tracking systems. Case study in F&B Manufacturing Company
Μ.Δ.Ε. 90
Keywords: Εφοδιαστική αλυσίδα; Μοντέλα πρόβλεψης; Στρατηγική προμηθειών; Τρόφιμα -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ελλάδα; Αβεβαιότητα; Μοντέλα προβλέψεων; Συστήματα MRP-WMS; Στρατηγικές προμηθειών; Ιχνηλασιμότητα; Uncertainty; Forecasting models; MRP-WMS systems; Supply strategies; Traceability